Veilinghuis Sotheby's dreigt van Rokin te vertrekken

AMSTERDAM, 2 SEPT. Kunstveiling Sotheby's dreigt te vertrekken uit de Amsterdamse binnenstad als gevolg van de voorgenomen herprofilering van het Rokin. Volgens directeur J. van Schaaik is de kans “heel reëel” dat Sotheby's een andere vestiging gaat zoeken vanwege het groot aantal parkeerplaatsen dat op het Rokin zal verdwijnen.

Tijdens een gisteravond gehouden hoorzitting keerden de aanwezige winkeliers en ondernemers van het Rokin zich massaal tegen de herinrichting, die voor volgend jaar op het programma staat. Daarbij maakt een van de rijstroken plaats voor een breed voetgangersgebied en worden een aantal design lantarenpalen, bankjes en hekken geplaatst. Een belangrijk deel van het Rokin zou als gevolg hiervan hetzelfde aangezicht krijgen als het Damrak, waar de aanpassing van het profiel vorig jaar werd doorgevoerd.

“Mijn Engelse bazen zullen dit niet leuk vinden. Ik weet zeker dat ze het huurcontract voor ons huidige pand aan het Rokin, dat eind 1994 afloopt, zullen heroverwegen”, aldus Van Schaaik. Volgens de veilingdirecteur ontstaan grote problemen bij het laden en lossen van de vrachtwagens voor de veilingzaal. Ook klanten en bezoekers van het veilinghuis zouden in de nieuwe plannen nauwelijks in staat zijn hun spullen te brengen en te halen.

Behalve de slechte bereikbaarheid moest gisteravond ook de kleur en het ontwerp van het geplande straatmeubilair het ontgelden. Veel ondernemers vrezen dat met de als smakeloos aangemerkte inrichting eveneens de “patatcultuur” van het Damrak overwaait. “Wat op het Damrak zit is niet direct het publiek wat wij hier willen”, aldus een van de aanwezigen gisteravond.

Het vertrek van Sotheby's zou volgens Van Schaaik een grote invloed hebben op de overige winkels aan het Rokin. “We zijn hier een belangrijke trekker van de economie”, aldus de veilingdirecteur. Nog enkele jaren geleden besloot het veilinghuis na enige twijfel niet te vertrekken uit de binnenstad. Volgens Van Schaaik tot grote opluchting van veel antiquairs in de directe omgeving, die een terugval van hun klandizie vreesden.

    • Steven Adolf