Toestand van Dubcek is stabiel

PRAAG, 2 SEPT. De toestand van Alexander Dubcek, de Tsjechoslowaakse leider die gisteren gewond werd bij een auto-ongeluk, is ernstig maar stabiel. Dubcek heeft bij het ongeluk zijn ruggegraat gebroken en verwondingen aan borst en bekken opgelopen. Hij heeft ook een shock.

Het ongeluk gebeurde gisterochtend nabij Humpolec, honderd kilometer van Praag. Tijdens een zware regenbui verloor de chauffeur van Dubceks auto de macht over het stuur, waarna de auto in een ravijn belandde. Volgens de politie reed de chauffeur te hard, hetgeen de man - die lichte verwondingen heeft opgelopen - overigens ontkent. Het punt waar het ongeluk gebeurde staat plaatselijk bekend als zeer gevaarlijk: gisteren alleen al gebeurden in dezelfde bocht nog zes ongelukken.

Dubcek werd evenals de chauffeur tijdens de val uit de auto geslingerd. Toen hulp arriveerde, werd hij naar het ziekenhuis van Jihlava overgebracht en vandaar later gisteren naar Praag gevlogen. Volgens zijn artsen is hij bij kennis, vallen zijn borst- en bekkenverwondingen mee maar is nog niet duidelijk hoe ernstig zijn verwondingen aan de ruggegraat zijn. Zijn toestand is nog niet zodanig dat hij kan worden geopereerd.

Dubcek was leider van de Tsjechoslowaakse communistische partij tijdens de "Praagse Lente' van 1968, het korte experiment met liberale hervormingen, die het socialisme “een menselijk gezicht” moesten geven. Het experiment eindigde met de inval van het Warschaupact in augustus 1968. Dubcek bleef nog een aantal maanden partijleider, maar was zijn invloed kwijt. Na een korte periode als ambassadeur in Ankara werd hij definitief aan de kant gezet en werkte hij tot zijn pensioen bij het Slowaakse ministerie van bosbouw. In 1989, na de val van het socialisme, keerde Dubcek weer in de politiek terug. Hij werd voorzitter van het federale parlement in Praag en later leider van de Slowaakse sociaal-democraten. Zijn naam werd de afgelopen weken veel genoemd als kandidaat voor het Slowaakse presidentschap, wanneer de Tsjechische landen en Slowakije op 1 januari volgend jaar een punt zetten achter de federatie. De kans dat het ongeluk van gisteren het definitieve eind van zijn politieke carrière betekent, is evenwel groot.

Het Slowaakse parlement stemde gisteren na twee dagen van discussies met de vereiste meerderheid van tweevijfde in met de ontwerp-grondwet van het nieuwe Slowakije. Voor stemden de afgevaardigden van premier Meciars Beweging voor een Democratisch Slowakije, die van de nationalistische Slowaakse Nationale Partij en de ex-communisten; tegen waren de christen-democraten. De afgevaardigden van de Hongaarse minderheid boycotten de stemming. (Reuter, AFP, AP)