Teruggekeerde Chinese studentenleider opgepakt

PEKING, 2 sept. De eerste Chinese studentenleider die een maand geleden op verzoek van de regering was teruggekeerd na zijn verblijf van drie jaar in Amerika is gisteren gearresteerd.

De 24-jarige Shen Tong, die tijdens de studentenprotesten van 1989 een belangrijke rol speelde, werd samen met twee vrienden en twee Franse journalisten opgepakt enkele uren voordat hij een persconferentie wilde geven.

Afgelopen maandag had hij de autoriteiten opgeroepen een dialoog aan te gaan met de politieke oppositie.

Ross Terrill, een Amerikaans adviseur van de door Shen opgerichte Stichting Democratie voor China, werd ook gearresteerd en is later het land uitgezet. Volgens Terril is hij door de politie gedwongen een valse bekentenis te ondertekenen en werd hij beschuldigd van het misbruik maken van zijn status als toerist.

Shen Tong was de afgelopen maand door China getrokken om met leden van de ondergrondse democratische beweging en verschillende dissidenten te praten. Bij de arrestie in zijn moeders huis in Peking werden zijn computer en documenten in beslag genomen. De Amerikaanse ambassade in China heeft inmiddels op de vrijlating van Shen aangedrongen. (Reuter)