Stork valt diep na daling resultaat

AMSTERDAM, 2 SEPT. Het machinebouwconcern Stork heeft vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs een gevoelig koersverlies geleden. Bij gebrek aan andere signalen, drukte de lagere dollar de stemming op de Amsterdamse Effectenbeurs.

AMSTERDAM Problemen in twee kleinere branches waarin Stork werkzaam is (grafische en kunststofverwerkingsmachines), hebben geleid tot een belangrijke daling van de halfjaarwinst. In de effectenhandel werd de bekendmaking van Stork vertaald met een koersdaling van 5,60 gulden, bijna 16 procent, tot 29,60 gulden tegen het middaguur. In het eerste halfuur van de handel bereikte de notering zelfs 29 gulden.

De CBS-stemmingsindex algemeen zakte 0,8 punt weg naar 108,3. Er waren geen factoren die de stemming konden stimuleren. Vooral de dollargevoelige waarden, zoals Koninklijke Olie, hadden van het nieuwe dieptepunt van de Amerikaanse munt te lijden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren hoger gesloten ondanks een daling van de dollarkoers naar een nieuw na-oorlogs dieptepunt. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 8,91 punten tot 3.266,26. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg negen tegen zeven. De omzet was met 166 miljoen aandelen bescheiden, maar wel groter dan de 144 miljoen van maandag.

LONDEN De koersen in Londen waren vanmorgen verdeeld. Vrees voor de positie van het pond en de vooruitzichten voor de Britse rentetarieven bleven de stemming drukken. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.298,4, was omstreeks het middaguur vijf punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen daalden vanmorgen meer dan één procent voor de tweede opeenvolgende dag. Zorgen over de lage dollar en de financiering van de Duitse eenheid versterkten de toch al sombere stemming. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.518,70 punten, was omstreeks het middaguur ruim zestien punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag lager als gevolg van winstnemingen. Veel beleggers bleven aan de zijlijn bij gebrek aan nieuwe factoren. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 152,34 punten lager op 17.587,72.