Romario onderwerpt zich volgzaam aan oefenritueel

EINDHOVEN, 2 SEPT. Dinsdagmiddag kwart voor twee. Romario de Souza Faria parkeert zijn bruine Mercedes _ met metalen voetballer boven de bumper _ op het sportpark De Herdgang van de Philips Sport Vereniging. De zoveelste crisis rond de 26-jarige spits met de lome luipaardbewegingen en de onschuldige reeeogen is voorlopig bezworen.

Maandagmorgen had Romario nog gezegd dat hij zich niet zou schikken in de straf die zijn club hem had opgelegd. PSV had hem geschorst voor de thuiswedstrijd vanavond tegen Cambuur en voor de uitwedstrijd zondag tegen Ajax. Een disciplinaire maatregel omdat hij tijdens een toernooi in het Spaanse Cadiz bijna een dag was ondergedoken geweest en een training had verzuimd uit woede over een ontijdige wissel. Hij had de groep laten stikken en dus was hij een week lang niet gewenst in die groep. Trainer Hans Westerhof zou hem hoogstpersoonlijk prive-training geven.

Dinsdagmorgen voor de training van het eerste elftal was Romario misschien wel prominenter aanwezig dan anders. Niet in persoon, maar dan toch zeker in de gesprekken. “Vanmiddag”, gonsde het door de kantine van de landskampioen. “Vanmiddag om twee uur moet hij hier zijn. Anders is hij afgebrand.” Had manager Kees Ploegsma, van oudsher de grote pleitbezorger van Romario, niet gezegd dat de grenzen van zijn geduld waren bereikt? Had Westerhof niet verklaard dat Romario's afwezigheid op de prive-training als werkweigering zou worden opgevat? Als Romario niet kwam opdagen, betekende dat een onlijmbare breuk. Met vergaande gevolgen voor vedette en club.

Maar alsof er niets aan de hand was, alsof hij de dag tevoren niet had gezegd dat hij de straf zou negeren, verscheen de Braziliaanse sterspeler gistermiddag keurig op tijd op de training. Tot grote tevredenheid van Westerhof die het doodzonde zou hebben gevonden “als de carriere van zo'n goede voetballer de mist in zou gaan door zo'n onbenulligheid”. Romario liet Westerhof nog wel even wachten op het veld, kennelijk omdat hij ook bij het omkleden de grootste zorgvuldigheid in acht wenste te nemen. De trainer moest hem gaan ophalen in het kleedlokaal. Maar eenmaal buiten onderwierp hij zich volgzaam aan het oefenritueel.

Of hij er veel van heeft opgestoken, valt te betwijfelen. Eerst jogden Romario en Westerhof gebroederlijk een paar keer in de lengterichting over het veld. Daarna deden ze traag wat rekoefeningen als vermoeide oude mannen. Al die tijd praatte Westerhof rustig op Romario in. Na afloop wilde de trainer van PSV daarover alleen maar kwijt, dat ze het niet hadden gesproken over de ruimtelijke ordening in zuidoost-Drente.

De training bestond verder uit simpele bal-excercities. Westerhof en Romario schoven elkaar de bal toe over een afstand van acht meter. Dat ging de spits nog heel behoorlijk af. Ook het bal hoog houden met zijn tweeen bleek Romario niet te hebben verleerd. Scoren was evenmin een probleem, al verrichte Westerhof in het doel een paar verdienstelijke reddingen.

Dit zomeravondvoetbal voor twee heren werd in stilte gade geslagen door zo'n 200 supporters en twintig journalisten. Daardoor kreeg de training toch een beetje het karakter van een openbare terechtstelling, een publieke vernedering. En dat was nu juist wat Westerhof had willen vermijden. “Ik heb geen behoefte aan een prestigestrijd. Ik ben er niet op uit Romario gezichtsverlies te laten lijden. Daarmee zou ik mezelf diskwalificeren.” Westerhof was er dan ook niet rouwig om dat het begon te onweren, zodat hij de training al na een half uur kon beeindigen.

Ook vanochtend heeft Romario weer apart getraind. Morgen, vrijdag en zaterdag oefent hij volgens de planning mee met het tweede. Na een afrondend gesprek op maandag mag hij dan weer meedoen met het hoogste team. Westerhof voorziet geen problemen bij die hereniging. “Ik heb Romario gestraft in het belang van de groep. De groep zal er ook vrede mee moeten hebben als hij weer terugkomt.”

Sinds zijn overstap vier jaar geleden van Vasco da Gama naar PSV heeft Romario een haat-liefde verhouding met zijn Nederlandse club. De ene keer paait hij haar met magnifieke goals en virtuoze balbewegingen. Het volgende moment keert hij zich van haar af met zijn grillen en nukken. Dan verschijnt hij niet op de training, negeert hij medespelers, schoffeert hij trainers. Van genie tot verongelijkt kind.

De eerste twee seizoenen bleven zijn kuren nog binnen de perken. Ze werden ook vergoelijkt. Hij kwam uit een andere cultuur. Zo was Romario. Hij maakt toch prachtige goals?

Maar de laatste twee jaar stapelden de conflicten zich op. Door zijn egocentrische gedrag raakte hij binnen de spelersgroep steeds meer in een isolement. Een reeks blessures verhinderde hem ook om zijn critici de mond te snoeren met beslissende goals en verblindende acties.

Steeds vaker dreigde hij weg te gaan bij PSV. Om telkens weer bij te draaien. Omdat hij geen club kon vinden die tussen de 15 en 20 miljoen gulden wilde neertellen voor een spits die 40 procent van de wedstrijden geblesseerd is en binnen zijn elftal als splijtzwam fungeert. Ook al scoorde hij in 84 competitiewedstrijden 76 keer.

Romario staat bij PSV nog onder contract tot juli 1996. Alleen met conflictloos topvoetbal kan hij eerder uit de Lichtstad ontsnappen. Maar in het oefenen van zelfbeheersing voorziet zijn prive-training niet.

    • Dick Wittenberg