Resultaat Stork daalt fors

ROTTERDAM, 2 SEPT. Het Naardense concern Stork (machinebouw en industriële dienstverlening) heeft de winstval in het eerste halfjaar weten te beperken door de verkoop van warrants, die een forse financiële bate opleverde. Desondanks daalde de winst in de eerste 24 weken van 39,6 miljoen tot 32,7 miljoen gulden, blijkt uit het gisteren verschenen halfjaarbericht.

Op de Amsterdamse effectenbeurs stortte de koers van het aandeel-Stork vanmorgen met meer dan 5 gulden in tot 29,60 gulden. Gisteren sloot het aandeel al op 35,20 gulden, tot dan toe de laagste koers van het jaar. Beleggers onderstreepten daarmee hun sombere verwachtingen van de halfjaarcijfers, die bij de verschijning na-beurs toch nog tegenvielen. Dit voorjaar kwam het aandeel Stork nog tot een hoogste koers van 48,40 gulden.

Stork verwacht dat de winst over geheel 1992 “duidelijk beneden dat van 1991 zal uitkomen”. Vorig jaar was de winst 120,7 miljoen gulden bij een omzet van 3,6 miljard gulden. De directie voert het tweede halfjaar een reorganisatie door in de problematische sectoren grafische industrie en kunststofverwerking, waarvoor voorzieningen worden getroffen.

Deze sectoren, die slechts 5 procent van de omzet leveren, maakten de afgelopen maanden een verlies van ongeveer 25 miljoen gulden. De systemen voor de vleesverwerkende industrie hadden ernstig te lijden door de lage vleesprijzen in West-Europa en Noord-Amerika, waardoor bedrijven minder investeren. Mede daardoor daalde bij Industriële Systemen het bedrijfsresultaat met 26 miljoen gulden.

De daling werd deels goedgemaakt door de goede resultaten op de textieldrukmarkt en bij Industriële Dienstverlening. Het bedrijfsresultaat toonde daardoor een daling van bijna 24 miljoen gulden: 30,7 miljoen tegen 54,2 gulden een jaar geleden. De omzet bedroeg de eerste 24 weken 1,46 miljard gulden, iets meer dan de 1,40 miljard vorig jaar.

Dat de winst minder terugliep dan het bedrijfsresultaat dankt Stork grotendeels aan een financiële bate van 9,1 miljoen gulden (1 miljoen in 1991). Eind vorig jaar wisselde Stork zijn 25.000 warrants in tegen geld, waardoor de inhoud van de kas explosief groeide van 41,1 tot 196,3 miljoen gulden. De rente over dat geld dat op de bank staat, bracht de het eerste half jaar 8 miljoen gulden extra in het laatje.