Raming groei binnen de EG verlaagd tot 1,5 procent

KOPENHAGEN, 2 SEPT. De Europese Commissie heeft haar raming voor de economische groei in de EG opnieuw moeten verlagen. In mei werd voorspeld dat de groei zou uitkomen op 1,7 procent, maar nu houdt de commissie het op nog maar 1,5 procent. Dit heeft het lid van de Europese Commissie voor economische zaken, de Deen Henning Christophersen, gisteren verklaard op een symposium in Kopenhagen, dat was georganiseerd door het economische dagblad Börsen. Hij liet doorschemeren dat de voor 1993 voorspelde groei van 2,25 procent waarschijnlijk ook niet wordt gehaald.

De Europese Commissie raamde de groei vorig jaar december nog op 2,25 procent voor dit jaar en 2,5 procent in 1993. Christophersen zei gisteren geen tekenen te zien dat de economische situatie volgend jaar duidelijk beter zal zijn. “De geringe groei zal leiden tot een toeneming van de werkloosheid en dat zal niet bijdragen tot het op orde brengen van de begrotingen van de lidstaten”, aldus de Deen.

Volgens Christophersen is het onmogelijk een sterkere economische groei te bereiken zolang de reële rente (het verschil tussen rente en inflatie) op het huidige “historisch hoge” niveau blijft. Om de rente omlaag te kunnen brengen, zal een aantal EG-landen een betere greep moeten krijgen op de overheidsfinanciën en de inflatie, zo zei het commissielid.

Henning Christophersen zei ook dat het Europeees Monetair Stelsel zo sterk is dat het een negatieve uitslag van het Franse referendum over "Maastricht' gemakkelijk zal overleven. “Naar mijn mening is zowel de liquiditeit als de politieke wil aanwezig om het EMS in stand te houden”, aldus de EG-commissaris, die met zijn uitspraken reageerde op de vrees dat een Frans "nee' op 20 september niet alleen de vorming van een politieke en monetaire unie zal blokkeren, maar ook het einde van het EMS zal betekenen. (Reuter)