Panic verdedigt optreden bij conferentie Londen

BELGRADO, 2 SEPT. De Joegoslavische premier Milan Panic tegen wie in het federale Joegoslavische parlement een motie van wantrouwen is ingediend, heeft zich gisteren op de televisie verdedigd tegen de verwijten van zijn critici, aanhangers van de Servische president Slobodan Milosevic.

In een interview sprak Panic tegen dat hij, zoals zijn critici hem verwijten, tijdens de VN-EG-conferentie over Joegoslavië in Londen, vorige week, Servië en de belangen van Servië heeft “verkwanseld” aan de internationale gemeenschap. Panic zei “geen centimeter van het grondgebied van Joegoslavië” af te zullen staan. Hij verdedigde zijn contacten met de Kroatische president Tudjman - die hem eveneens door zijn critici zeer kwalijk zijn genomen - met het argument dat hij “voor vrede is” en “de belangen van de Serviërs” in gedachten had gehad. Bij zijn gesprekken met Tudjman, zo voerde Panic aan, waren de Servische president Milosevic en de Joegoslavische president Cosic trouwens aanwezig.

Over de motie van wantrouwen tegen Panic wordt vrijdag in het federale parlement gesproken en gestemd. De Servische oppositie riep gisteren haar aanhangers op tot massa-betogingen om de val van Panic te voorkomen. Volgens Panic worden de meningsverschillen tussen hem en de Servische president sterk overdreven. “De wereld vertrouwt Milosevic niet langer en aangezien hij het met alle punten van mijn vredesplan in Londen eens was, heb ik gezegd dat ik om zijn ontslag zou vragen als hij zich niet aan zijn woord zou houden.”

In een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met het Duitse blad Stern heeft Panic gezegd te verwachten dat Milosevic binnenkort aftreedt. Hij zou niet van plan zijn zich kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen van november.

Sarajevo is gisteren opnieuw zwaar beschoten. Daarbij zijn zeker acht doden gevallen. Onder de gewonden bevonden zich vijf VN-soldaten die onder mortiervuur kwamen te liggen. Een Egyptische kolonel en twee Franse officieren werden ernstig gewond, twee Fransen liepen lichte verwondingen op.

In Zagreb hebben EG-waarnemers gisteren uiting gegeven aan hun bezorgdheid over het groeiende aantal aanvallen van Kroatische militairen op EG-waarnemers. Vorige week werden EG-waarnemers nabij Dubrovnik door Kroatische militairen beschoten. Later werd een handgranaat naar een jeep van de waarnemers gegooid. Er zijn ook incidenten geweest bij Zemunik en de Peruca-dam nabij Zadar. (Reuter, AFP, AP)