Nederlandse bloemen te duur voor Amerikanen

AALSMEER, 2 SEPT. “De dalende dollar is de nekslag voor de export van bloemen naar de Verenigde Staten.” Rob Zurel, algemeen directeur van het gelijknamige Nederlandse im- en exportbedrijf van bloemen en snijplanten, windt er geen doekjes om. “De handel vanuit Nederland naar de VS is de laatste jaren sterk afgenomen. Dat heeft voor een groot deel met de lage koers van de dollar te maken.” Nu die koers zich rond de 1,57 gulden beweegt, zijn snijbloemen uit Nederland voor Amerikaanse consumenten vrijwel onbetaalbaar geworden.

Nederland is wereldwijd de grootste exporteur van snijbloemen. De jaarlijkse export bedraagt ongeveer 3 miljard gulden. Daarvan is iets meer dan de helft in Nederland geteeld. Zurel & Co. koopt bloemen en planten in binnen- en buitenland en verkoopt ze vervolgens door aan een internationaal netwerk van grossiers. De onderneming behaalde vorig jaar een omzet van 475 miljoen gulden en heeft wereldwijd ongeveer 600 mensen in dienst. Zurel heeft eigen verkoopkantoren in Jamaica, Chicago, Seattle, Malaga en Vilassar de Mar. De onderneming heeft in de internationale bloemenhandel een marktaandeel van ongeveer tien procent.

Het aandeel van Nederlandse bloemen op de Amerikaanse markt is volgens Rob Zurel veel kleiner geworden. “Onze verkoopkantoren in de VS kunnen zich nog bedruipen, omdat er ook lokale produkten worden omgezet.” De oorzaak van de teruggang is volgens Zurel niet alleen de lage dollar, maar ook de toenemende concurrentie van binnenlandse telers. De Amerikaanse regering probeert de import van buitenlandse bloemprodukten zoveel mogelijk te belemmeren, door de douanevoorschriften extreem streng te maken. “Er wordt gezocht naar fouten”, aldus Zurel.

Voor handelsmaatschappijen als Zurel levert de lage dollar ook positieve effecten op. “Het is nu veel interessanter om vanuit het Amerikaanse continent bloemen naar Europa te importeren”, zegt Rob Zurel. Vooral in Duitsland is de vraag naar snijbloemen de laatste jaren enorm toegenomen, zo blijkt uit een recent branche-onderzoek van de Rabo-bank. En ook in Zuideuropese landen als Griekenland, Spanje en Portugal worden steeds meer bloemen afgezet.

In de bloemenhandel worden veel transacties in dollars afgehandeld. De directie van Zurel houdt de koersschommelingen van de Amerikaanse munt dan ook nauwlettend in de gaten. De onderneming heeft “dagelijks contact met de grote banken” en bechikt over een eigen financiële afdeling die verantwoordelijk is voor de valuta-transacties.