Lekkend vat

Het lekkend vat difenylmethaan-4,4-diisocyanaat waarvoor gisteren de brandweer de A9 afzette, was de oorzaak van talloze files in de omgeving van Amsterdam met een totale lengte van 30 kilometer. Veel ergernis voor automobilisten dus.

Daar stond tegenover dat de televisiekijkers op het acht-uurjournaal een perfecte brandweershow te zien kregen. Eerst brandweerlieden zonder ruimtepakken die ijlings per ziekenwagen werden afgevoerd en daarna de vertrouwde maanmannetjes die waggelend over een uitgestorven A9 hun gevaarlijke werk verrichtten. Een mobiele douche completeerde de show, waarna de ruimtepakken in een speciaal zeil werden afgevoerd.

De NOS-verslaggever ondervroeg op schrille toon de chauffeur die schouderophalend zei dat hij niet wist dat het vat zo gevaarlijk was. Hij had het vat rechtop gezet en daarna de ANWB gebeld. “Wat had de ANWB dan kunnen doen”, loeide de verslaggever. “Ja”, zei de chauffeur, “ik dacht, die hebben meestal wel een emmer water bij zich, dan konden we het plasje gewoon wegspoelen.”

De reportage vervolgde met een algemene beschouwing over de gevaren van het wegtransport, in het bijzonder van chemicaliën. Hadden de verslaggevers de moeite genomen om een chemicus te raadplegen, dan had deze de brandweershow naar de categorie oefendemonstraties kunnen verwijzen. Difenylmethaan-4,4-diisocyanaat is geen gif. Het geldt als een “gevaarlijke stof”, te verwijderen met water. De chauffeur had gewoon gelijk.

    • Rob Biersma