Jeltsin wil de Koerillen nog niet teruggeven

MOSKOU, 2 SEPT. De Russische president Boris Jeltsin acht het moment nu niet geschikt om de vier betwiste Koerillen-eilanden aan Japan terug te geven.

Dat hebben persfotografen vanmorgen bekendgemaakt. Jeltsin maakte de opmerking over de Koerillen tijdens een fotosessie met de Japanse minister van buitenlandse zaken, Michio Watanabe. Deze is in Moskou ter voorbereiding van Jeltsins bezoek aan Japan later deze maand. Terwijl hij in afwachting was van de komst van Watanabe vroeg Jeltsin de fotografen en cameramensen of hij de eilanden zou moeten “weggeven”. Sommigen antwoorden ja, anderen nee. “U ziet, de meningen lopen uiteen”, reageerde Jeltsin. En hij vervolgde op besliste toon: “Politiek is het nu niet het juiste moment voor Rusland dit te doen”. Het geschil over de eilandjes ten noorden van Japan, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door Sovjet-troepen werden bezet heeft de betrekkingen tussen Moskou en Tokio decennia lang verstoord en Japanse investeringen in Rusland geblokkeerd. In Japan is de kwestie van de "Noordelijke gebieden' een zeer emotioneel onderwerp in de publieke discussie. (Reuter)