Gouverneur Japan treedt af wegens financieel schandaal

TOKYO, 2 SEPT. Het zoveelste omkoopschandaal in Japan heeft gisteren geleid tot het aftreden van de gouverneur de provincie Niigata, Kiyoshi Kaneko.

Hij is de tweede politicus die aftreedt wegens betrokkenheid bij het schandaal rondom de firma Sagawa-Kyubin. Vorige week gaf vice-voorzitter Shin Kanemaru van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) zijn functie op nadat hij had toegegeven dat zijn politieke secretaris kort voor de algemene verkiezingen in februari 1990 6,4 miljoen gulden had aangenomen van Sagawa-Kyubin, een groot transportbedrijf. De Sagawa-groep wordt ervan beschuldigd voor tientallen miljoen guldens aan leningen en garanties voor leningen te hebben gegeven, aan politici en aan de onderwereld. Met de betalingen aan politici wilde het bedrijf transportconcessies verkrijgen om zo zijn positie op de binnenlandse markt te versterken. (AFP, AP)