Export naar China met 40 procent gestegen

DEN HAAG, 2 SEPT. De export naar China is in de eerste vijf maanden van dit jaar met bijna veertig procent gestegen tot 227 miljoen gulden. Topambtenaar Engering van het ministerie van economische zaken maakte dat gisteren namens minister Andriessen bekend bij de overdracht van de eerste van tien Fokkers F-100 aan China Airlines.

De orders zijn het gevolg van een economische missie die de minister van economische zaken begin dit jaar naar China ondernam. Geen onderzeeërs voor Taiwan, dan een intensivering van de handelsrelatie met China, luidde de redenering van de Tweede Kamer.

De missie heeft volgens Andriessen 65 orders opgeleverd voor een totaal bedrag van 1,8 miljard gulden. De tien F-100's zijn daarbij goed voor 640 miljoen gulden. Fokker schatte zijn marktaandeel in China in februari van dit jaar op ongeveer 160 vliegtuigen tot het jaar 2000, een exportwaarde van zo'n 8,5 miljard gulden. Verkoopmanager E. van den Assem van Fokker toonde zich gisteren terughoudend ten aanzien van mogelijke vervolgorders. De Chinezen zullen zich eerst willen vergewissen van de kwaliteiten van de Fokker-vliegtuigen alvorens gepraat wordt over vervolgorders, aldus Van den Assem.

Namens minister Andriessen zei Engering dat de exportactiviteiten van IHC Holland, Stork, Akzo en Philips in China zich naar verwachting ontwikkelen. In een brief aan de Tweede Kamer waarin Andriessen verslag heeft gedaan van zijn missie sprak hij de verwachting uit dat op korte termijn de export van goederen zal verdubbelen. In de eerste vijf maanden steeg de export met bijna veertig procent tot 227 miljoen gulden tegen 165 miljoen gulden in de overeenkomstige periode van 1991.

De exportgroei is niet het directe gevolg van de recente handelsmissie van Andriessen. De eerste resultaten worden pas in de tweede helft van dit jaar duidelijk zichtbaar, zo is de verwachting bij Economische Zaken. Engering sprak van “een goed begin” en “een knik naar boven in de exportcurve. Goed nieuws voor mensen met positieve verwachtingen en hopelijk niet te slecht voor degenen die daar geen vertrouwen in hebben.” Hij doelde daarbij op kritiek van het Tweede-Kamerlid Blauw (VVD) die de resultaten van de missie te mager vond en Kamervragen heeft gesteld over de mate waarin toezeggingen zijn omgezet in defintieve orders. Volgens woordvoerders van de grootste bedrijven die deelnamen aan de missie is het nog veel te vroeg “om de score op te maken”.