Bridgevrouwen onderuit

ROTTERDAM, 2 SEPT. Het Engelse vrouwenteam heeft op de Bridge Olympiade in het Italiaanse Salsomaggiore hardhandig een einde gemaakt aan iedere illusie over kansen op een olympische medaille voor de Nederlandse bridgevrouwen. Wat gedurende de tweede helft van het kwalificatietoernooi aan "vorm' bij Arnolds-Vriend, Bakker-Gielkens en in het bijzonder Van der Pas-Schippers leek te zijn opgebouwd, werd al in de eerste serie van zestien spellen van de kwartfinale door het Engelse team weggespeeld.

Een score van 14-71 behoeft wat dit betreft, geen nadere toelichting. Toen daarna de tweede serie met 22-45 verloren ging, was halverwege de match het pleit al beslecht. In de derde serie liepen de Engelsen met 12-45 nog verder weg, zodat zij met een voorsprong van 161-48 in de laatste zestien spellen, die vandaag worden gespeeld, alleen nog maar een formaliteit hebben te vervullen.

Twee Bridge Olympiades geleden, in Seatle 1984, sloot het Nederlandse vrouwenteam het kwalificatietoernooi met een zeer grote voorsprong op alle andere deelnemende teams af en leek de gedoodverfde winnaar van het olympisch goud te zijn. Het mocht zijn tegenstander voor de halve finale uitkiezen en koos het team van Groot-Brittannië. Op ontluisterende wijze echter werden de Nederlandse bridgesters toen door het Engelse team uit het toernooi gespeeld. Die geschiedenis heeft zich in Salsomaggiore herhaald, met dat verschil dat nu het Nederlandse team door het Engelse als tegenstander werd gekozen. Daaraan hebben de Nederlandse bridgesters niet de inspiratie en vechtlust kunnen ontlenen om de “smaad” van Seatle 1984 uit te wissen.

    • Bob van de Velde