Boutros Ghali wil bemiddelen in kwestie-Timor

JAKARTA, 2 SEPT. Secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali van de Verenigde Naties heeft Indonesië en Portugal uitgenodigd te praten over hun conflict over Oost-Timor.

De VN-chef heeft de Indonesische president Soeuharto laten weten dat hij de Indonesische en Portugese ministers van buitenlandse zaken, respectievelijk Ali Alatas en Joao de Deus Pijheiro, heeft uitgenodigd om over het conflict tussen beide landen over Oost-Timor te spreken. Het zou moeten gaan om een “informele gedachtenwisseling” die “zonder voorwaarden vooraf” zou moeten plaatshebben. Oost-Timor is de vroegere Portugese kolonie die in 1976 door Indonesië werd geannexeerd. Daarop verbrak de regering in Lissabon de betrekkingen met Jakarta. Sindsdien beschuldigt zij Indonesië ervan de rechten van de mens in het vroegere Portugese gebied te schenden. Het bloedbad op Oost-Timor van vorig jaar november, waarbij Indonesische militairen schoten op demonstrerende burgers en waarbij veel doden vielen, heeft de spanning tussen beide landen verder doen oplopen. (AFP)