Aideed is tegen komst VN-macht Somalië

NAIROBI, ROME, 2 SEPT. Generaal Mohammed Farah Aideed, een van de twee belangrijkste krijgsheren in de Somalische burgeroorlog, gaat niet akkoord met de aanwezigheid van drieduizend VN-soldaten in de gebieden die hij in Somalië controleert. Dat heeft een woordvoerder van zijn partij, Osman Hassan Ato, gisteren in Rome gezegd.

Ato is in Rome om de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Colombo, die heeft aangeboden te bemiddelen in het conflict in Somalië, een boodschap van Aideed te overhandigen. Aideed beweert tweederde van Somalië te controleren.

Volgens Ato kan Aideed zich vinden in het aanvankelijke besluit, de aanvoer en verdeling van voedsel voor de hongerende bevolking van Somalië te laten verzorgen en controleren door vijfhonderd VN-militairen. “De beslissing van de VN om er drieduizend te sturen kan niet worden geaccepteerd en toegepast op het grondgebied van de SNA (Somalische Nationale Alliantie)”, aldus Ato. Een dergelijke VN-macht zou in het gebied kunnen gaan concurreren met “de nationale politiemacht die de SNA bezig is te vormen”. Die politiemacht moet zesduizend manschappen gaan tellen.

De Italiaanse minister Colombo liet gisteren weten op zo kort mogelijke termijn naar Somalië te willen gaan om te bemiddelen tussen Aideed en zijn belangrijkste rivaal, de voorlopige president Mahdi.

De Amerikaanse luchtbrug van de Keniase havenstad Mombasa naar Wajir in het noorden van Kenia is gisteren stilgelegd. Volgens de Amerikanen is de opslagmogelijkheid in Wajir uitgeput en moet daarom worden gewacht met het aanvoeren van nog meer voedsel. Wel wordt dagelijks 45 ton voedsel afgeleverd in de Somalische stad Beletuen, vierhonderd kilometer ten noorden van Mogadishu. Bovendien wordt gewerkt aan plannen voor het transport van voedsel naar nog vier andere plaatsen in Somalië.

Een woordvoerder van een van de VN-hulporganisaties in Somalië hekelde gisteren de Amerikanen om de manier waarop ze met betrekking tot de voedseldistributie in Somalië te werk gaan. Ian MacLeod zei dat de Duitsers veel zinvoller werk doen. De Amerikanen, zei hij, geven weliswaar buitengewoon veel publiciteit aan hun acties, maar zijn niet in staat geweest voedsel aan te voeren op de plaatsen in Somalië waar de situatie het meest dramatisch is, terwijl de Duitsers met minder materiaal en minder publiciteit elke dat veertig ton voedsel naar Mogadishu en Baidoa overbrengen. (AP, Reuter)