Weer onderzoek VN-team naar Iraakse wapens

BAGDAD/NEW YORK, 1 SEPT. Inspecteurs van de Verenigde Naties zijn vandaag begonnen aan een nieuw onderzoek naar mogelijk nucleaire installaties in Irak. Ze stonden onder scherp toezicht van Iraakse veiligheidsfunctionarissen.

De leider van het VN-team, de Italiaan Maurizio Zifferero, wilde niet ingaan op de vraag welke locaties zullen worden onderzocht. Wel wist hij te melden dat de eerste plaatsen die zullen worden bezocht in Bagdad zelf zijn. Het team bestaat uit verder uit 22 nucleaire deskundigen uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen.

Volgens Ziffereno bestaat er geen verband tussen zijn missie en het vliegverbod dat de Geallieerden vorige week oplegden aan de Iraakse luchtmacht in het zuiden van het land.

Een woordvoerder va de Verenigde Naties zei gisteren in New York dat zich op dit moment nog 200 functionarissen van de VN in Irak bevinden. Wegens de toenemende incidenten en bedreigingen is de hoogste staat van paraatheid voor het VN-personeel afgekondigd.

Irak heeft inmiddels bij de Verenigde Naties protest aangetekend tegen vluchten die de Amerikaanse luchtmacht over zijn gebied zou hebben gemaakt, zo heeft het Iraakse persbureau INA gisteren gemeld. Het protest is vervat in een memorandum aan de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali.

De geallieerden verboden de Iraakse luchtmacht al in april 1991 ten noorden van de 36te breedtegraad te vliegen, ter bescherming van de Koerden. Vorige week donderdag ontzegden zij de Iraakse luchtmacht ook het vliegrecht over gebieden ten zuiden van de 32ste breedtegraad, ditmaal ter bescherming van de shi'ieten.

Niet bekend

Iraakse soldaten hebben afgelopen zondag een overval uitgevoerd op een grenspost in de gedemilitariseerde zone tussen Koeweit en Irak. Dat heeft het Koeweitse persbureau KUNA gisteren meegedeeld. Er ontstond een schietpartij tussen de Irakezen en een Koeweitse patrouille, waarbij een Koeweitse veiligheidsman de dood vond. Twee anderen, onder wie een Zweedse VN-officier, liepen verwondingen op. De Zweed, luitenant-kolonel Anders Westberg, werd in een been geschoten en is in een ziekenhuis opgenomen.

Verscheidene Irakezen zouden gewond zijn geraakt. Eén van de Irakezen werd opgepakt, de overigen vluchtten. (AFP, AP, Reuter)