Suriname verontwaardigd over waarschuwing van BVD

PARAMARIBO, 1 SEPT. De voorzitter van de commissie die een groep Nederlandse parlementariers in Suriname begeleidt, vindt het een kwalijke zaak dat de Nederlandse BVD de delegatie heeft gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen in Suriname. In de waarschuwing wordt ingegaan op de rol en de positie van het Nationaal Leger en van bevelhebber Bouterse.

De commissievoorzitter, Mustafa Nurmohamed, merkt op dat de rol van het leger in de Surinaamse samenleving gelijk is aan die van het leger in Nederland of in de VS. Volgens Nurmohamed zou de Nederlandse ambassade in Paramaribo over de vermeende onveiligheid hebben gerapporteerd. De delegatie wordt permanent bewaakt door speciaal opgeleide agenten.

Assembleevoorzitter Jaggernath Lachmon betreurt de brief en vindt dat de waarschuwing een sensationeel karakter heeft. Lachmon benadrukt dat de veiligheid van de delegatie gegarandeerd is. Delegatieleider Aarts heeft te kennen gegeven ook niet zo gelukkig te zijn met de brief. Wat hem betreft was het niet nodig geweest. Hij is al enkele malen in Suriname geweest en zegt de situatie goed te kunnen inschatten. Bevelhebber Bouterse verklaarde desgevraagd: “Ik zal echt niet ingaan op dergelijke insinuaties.” In Surinaamse politieke kringen wordt de waarschuwing als belachelijk en als kolder getypeerd.