Stephanie Rottier uitgeschakeld

Op de eerste dag van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen op Flushing Meadow viel het doek voor Stephanie Rottier, de enige Nederlandse deelnemer die gisteren in actie kwam.

Tegen de ruim zestig plaatsen boven haar op de wereldranglijst prijkende Amerikaanse Lorrie McNeill kreeg de 18-jarige Rottier weliswaar drie match-points maar niettemin ging de Nederlandse in drie sets (7-6, 6-7, 4-6) ten onder.

Nadat bondscoach Stanley Franker haar tranen had gedroogd had de technisch directeur toch wat lovende woorden over voor de pupil van de KNLTB. “Na Brenda Schultz is zij pas de tweede Nederlandse speelster die op 18-jarige leeftijd al bij de top honderd staat. Dit soort toernooien zijn voor haar een leerproces.” De partij had een wisselvallig verloop. Beide speelsters braken in totaal twintig keer door elkaars service, waarna de grotere routine van McNeill om onder druk te spelen uiteindelijk de doorslag gaf. “Ik had zeker dat eerste match-point kunnen verzilveren”, sprak Rottier teleurgesteld. “Maar ik raakte nerveus door al die toeschouwers die plotseling voor McNeill begonnen te schreeuwen. Bij de andere match-points nam ik de verkeerde beslissingen.”

De meest opmerkelijk partij van de dag was die tussen olympisch kampioen Marc Rosset en Wimbledon-finalist Goran Ivanisevic. De winaar van het goud van Barcelona ging met drie keer 6-4 ten onder tegen de Kroaat. Vandaag komen bijna alle Nederlanders in actie. Haarhuis, Siemerink, Eltingh en Schapers bij de mannen, Muns-Jagerman en Schultz bij de vrouwen. Richard Krajicek speelt morgen zijn eerste ronde.