Partijen Duitsland: asielrecht veranderen

BONN, 1 SEPT. De grote Duitse partijen zijn vast van plan om nog voor het einde van dit jaar de grondwetsbepalingen inzake het asielrecht te veranderen.

De CDU/CSU, dit daarvoor al langer pleit, heeft gisteren zowel van de FDP als de SPD de verzekering gekregen dat die daaraan willen meewerken. Binnen de FDP is de "eigen' minister van justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, gekritiseerd omdat zij in het weekeinde had aangekondigd meer tijd voor een grondwetswijziging wil nemen. Zij had het “onjuist” genoemd om op dagenlange grote rassenrellen, zoals in de Oostduitse steden Rostock en Cottbus, met een snelle grondwetswijziging te reageren.

SPD-voorzitter Björn Engholm heeft gisteren nog eens herhaald dat hij blijft bij de bereidheid om, zoals de SPD-top ondanks veel kritiek binnen de partij anderhalve week geleden besloot, mee te werken aan de eerder categorisch afgewezen wijziging van de grondwet. Hij zei op grote steun uit de SPD te rekenen, ook op een partijraad van 11 september. Engholm heeft al duidelijk gemaakt dat hij niet meer beschikbaar is als kanselierskandidaat als zijn partij hem hierin niet wil volgen. Verlies aan leden moet de SPD desnoods aanvaarden, zei hij.

Duitsland verwacht dit jaar een verdubbeling van het aantal asielaanzoekers tot 500.000. De vaak langdurige toetsings- en beroepsprocedures leiden ertoe dat nu circa een miljoen aanvragers in veelal overvolle centra op afhandeling wacht, terwijl uiteindelijk maar zo'n zes procent wordt erkend. Bij de Duitse bevolking wekt dit al jaren grote weerstanden. Nieuwe recente golven van geweld tegen buitenlanders, nu vooral door Oostduitse rechtsradikelen, en de blijkens enqûetes groeiende sympathie voor extreem-rechtse partijen (tot 12 procent in Oost- en 19 procent in West-Duitsland) zorgen intussen voor grote politieke nervositeit in Bonn.

De beoogde grondwetswijziging moet onder meer mogelijk maken dat asielzoekers wier aanvraag elders in de EG zijn afgewezen zich niet opnieuw in Duitsland kunnen melden. Naast de al besloten, maar nog niet goed werkende, versnelling van de asielprocedures willen de Duitse grote partijen ook "economische' vluchtelingen en mensen uit landen waar geen vervolging wegens ras, geloof of politieke overtuiging bestaat sneller kunnen uitwijzen.

Na de nieuwe explosies van rechtsradikaal geweld in het weekeinde tegen woonoorden voor buitenlanders, onder meer in Cottbus en Leipzig, bleef het de afgelopen nacht verhoudingsgewijs rustig. Nabij Leipzig en in Greifswald wist de versterkte politie aanvallen van rechtsradikalen (met stenen en molotov-cocktails) tijdig de kop in te drukken. In Leipzig gold de aanval een woonoord waarheen enkele dagen eerder Roma en Sinti overgebracht waren uit een ander aangevallen centrum. Er vielen geen gewonden, in Greifswald werden dertien jongeren gearresteerd.

    • J.M. Bik