Ook luxe auto's vinden gretig aftrek op Moskouse autoshow

MOSKOU, 1 SEPT. Alle buitenlandse auto's die werden gepresenteerd op de eerste vijfdaagse internationale automobielshow in Moskou zijn verkocht. Meer dan de helft van de voertuigen ging naar particulieren, zo meldde het Russische dagblad Izvestia.

Zelfs een zeer luxueuze gepantserde Mercedes, met een waarde van bijna zeshonderdduizend gulden, vond een eigenaar in het land waar het gemiddelde maandinkomen op nauwelijks vijfduizend roebel (nog geen vijftig gulden) ligt.

De Russische automobielmarkt, ofschoon klein naar Westerse maatstaven, is de afgelopen jaren snel gegroeid door de opkomst van een rijke klasse die profiteert van de vrije markt. De nieuwste modellen van Volvo, BMW en Mercedes , met aan het stuur trotse zakenlieden, kunnen steeds vaker in de straten van Moskou, Sint Petersburg en andere grote steden worden waargenomen.

Volgens officiële statistieken groeit de Russische automarkt met 600.000 tot 700.000 voertuigen per jaar. Minstens 100.000 auto's van deze toename betreft buitenlandse auto's.

Maar de meeste Russen kunnen slechts dromen van zo'n luxe. De gemiddelde Rus moet dertig jaar werken om de goedkoopste auto (circa zestienduizend gulden) op de internationale autotentoonstelling te kunnen kopen.

Alle Japanse automobielfabrikanten, de "Grote Drie' Amerikaanse merken en de Europese producenten waren aanwezig op de zondag gesloten Russische automobielshow, die klein was in vergelijking met die in Genève, Parijs of Chicago. De meeste fabrikanten kwamen met standaardmodellen en vierwiel-aangedreven auto's die reeds in het buitenland worden verkocht. (Reuter)