Moslim-soldaten naar Nederland

DEN HAAG, 1 SEPT. Een groep van 76 moslim-soldaten uit Bosnië-Herzegovina die voor de Kroaten hebben gevochten, zou vanmiddag met twee autobussen in het vluchtelingenopvangcentrum in Zeewolde aankomen.

De mannen zijn afkomstig uit een kamp in de Kroatische plaats Varazdin en maken deel uit van een groep van ruim 300 gevluchte soldaten die toestemming hebben gekregen om met hun familie naar Nederland te komen. De overigen zullen in de komende weken naar Nederland worden gehaald. In totaal gaat het om ongeveer 1.000 vluchtelingen. Voor zover familieleden van de Bosnische soldaten niet uit eigen beweging naar het kamp in Varazdin komen, zullen zij door het Rode Kruis worden opgespoord.

Donderdag arriveren per trein ongeveer 500 "kwetsbare' vluchtelingen die door de Kroatische autoriteiten zijn geselecteerd voor opvang in Nederland. Zij vormen de eerste van drie groepen van 500 vluchtelingen, afkomstig uit 109 overgangskampen in Kroatië, die door Nederland zijn uitgenodigd. De trein van de NS waarmee zij reizen, is vanochtend in Den Bosch vertrokken.

In één van de vijftien treinstellen is ruimte om een mortuarium in te richten voor het geval vluchtelingen die er slecht aan toe zijn de reis niet zullen overleven. Ook kunnen tijdens de reis naar Nederland medische ingrepen worden verricht. Onder de zes artsen die naar Kroatië meereizen bevinden zich een chirurg en een anesthaesist.

Beide vluchtelingentransporten zijn het resultaat van de missie die een ambtelijke delegatie en vertegenwoordigers van Rode Kruis en VluchtelingenWerk vorige week naar het voormalige Joegoslavië maakten. Daar zijn afspraken gemaakt over de komst naar Nederland van in totaal ongeveer 2.700 vluchtelingen.

Twee leden van de Nederlandse delegatie, één ambtenaar van WVC en één van Justitie, zijn in de Kroatische hoofdstad Zagreb achtergebleven om de transporten samen met twee leden van het Rode Kruis te organiseren.

De ambtenaar van Justitie en een diplomaat van de Nederlandse ambassade in de Hongaarse hoofdstad Boedapest maakten gisteren de papieren in orde voor de groep Bosnische soldaten, toen onverwacht twee bussen beschikbaar kwamen voor vervoer naar Nederland.

Het Rode Kruis maakte gisteren bekend dat de hulpactie voor de Joegoslavische vluchtelingen, giro 777, in de eerste drie weken ruim 5,8 miljoen gulden heeft opgebracht.