Lagere halfjaarwinst Kühne + Heitz

Het handelshuis Kühne + Heitz (temperatuurgevoelige levensmiddelen) heeft in de eerste zes maanden een nettowinst geboekt van 2,17 miljoen gulden. Vorig jaar was de winst over dezelfde periode 2,93 miljoen gulden. Na aftrek van EG-exportrestituties bedroeg de netto-omzet 116,8 miljoen gulden tegen 110,7 miljoen gulden in de eerste helft van 1991, zo heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

De verwachtingen voor de afzet in het tweede halfjaar zijn niet ongunstig. De hevige concurrentie leidt wel tot aanhoudende druk op de marges. Gelet op de onzekerheid over de ontwikkeling van de valutakoersen en het tempo van de orderbinnenkomst onthoudt de directie zich vooralsnog van een uitspraak over het resultaat voor geheel 1992. In 1991 werd een nettowinst geboekt van 5,3 miljoen gulden.

Na de relatief slechte start van 1992 heeft de markt zich in het tweede kwartaal licht hersteld, maar de terughoudendheid bij de afnemers hield aan door onder meer het fluctueren van de dollarkoers.

De begin dit jaar begonnen Duitse verkooporganisatie (waarin Kühne een belang van 62,5 procent bezit) bereikte in het eerste halfjaar reeds de nullijn. Een andere, op de voormalige Sovjetunie gerichte, onderneming zit nog in de rode cijfers. De buitenlandse minderheidsdeelnemingen behaaalden een positief bedrijfsresultaat.