Koers Desseaux stijgt 125 procent

AMSTERDAM, 1 SEPT. Een aantal blije bezitters van aandelen Desseaux sloeg vanmorgen hun slag op de Amsterdamse beurs - de koers van de tapijtfabrikant, waarop het Duitse DLW een openbaar bod doet van 105 gulden per aandeel, steeg maar liefst ruim 125 procent.

AMSTERDAM Verscheidene actieve fondsen stonden op verlies, geleid door Akzo, Nedlloyd en Heineken. De EOE-index, die gisteren sloot op 277,74, was omstreeks het middaguur 1,55 punt lager.

Desseaux kwam terug in de handel op 98 gulden, zeven gulden beneden het genereus genoemde bod dat de Duitse grootaandeelhouder DLW in het vooruitzicht heeft gesteld. De laatste koers vóór de aankondiging van de Duitse firma was 42,60 gulden. Een andere tapijtbedrijf, Van Besouw, bleef lijden onder de gepubliceerde slechte halfjaarcijfers en moest nu twee gulden achteruit naar 35 gulden.

De goede zesmaandscijfers van Borsumij-Wehry, waarop gisteren al was vooruitgelopen, leverde op 55,70 gulden nog eens 2,20 koerswinst op.

Bij de Nederlandse Elevator Maatschappij bleef aanbod de koers drukken. Na een aantal steeds lagere laatkoersen kwam het tot handel op een laagste punt van 4.100 gulden voor dit jaar, meer dan 1.000 gulden beneden de laatste gedane koers.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week in een ongeanimeerde stemming begonnen. Uiteindelijk sloot de Dow Jones-index van de dertig industriële fondsen op 3257,36 punten. Dat was 10,25 punten lager dan afgelopen vrijdag.

LONDEN De aandelenkoersen op de beurs van Londen openden vandaag verdeeld, bij gebrek aan nieuwe factoren. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.312,6, was omstreeks het middaguur ruim zeven punten lager.

FRANKFURT Beleggers namen vanmorgen winst in Frankfurt, nadat de koersen de drie voorafgaande sessies bijna vijf procent waren gestegen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.541,25, was omstreeks het middaguur ruim zestien punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo zijn dinsdag over het algemeen omlaag gegaan. Na vier dagen achtereen te zijn gestegen, moest hetNikkei-gemiddelde van 225 fondsen met 321,06 punten of 1,8 procent omlaag tot 17.740,06 punten.