Israel begint met vrijlaten Palestijnen

JERUZALEM, 1 SEPT. Israel heeft gisteren een begin gemaakt met de vrijlating van naar schatting 800 Palestijnse gevangenen. Volgens een legerwoordvoerster herkregen 195 Palestijnen de vrijheid en zullen vandaag nog eens 157 Palestijnen de gevangenis mogen verlaten.

Het gaat om gedetineerden die al ten minste tweederde van hun straf hebben uitgezeten en die niet waren veroordeeld wegens gewelddaden waarbij doden of gewonden zijn gevallen. De vervroegde vrijlating is een gebaar van goede wil nu in Washington de zesde ronde van de vredesbesprekingen over het Midden-Oosten gaande is. Verder zijn ook de reismogelijkheden voor Palestijnen versoepeld en zijn bepaalde wegen die waren gesloten om betogingen te voorkomen weer geopend.De meeste gedetineerden die gisteren vrijkwamen waren afkomstig van de bezette Westelijke Jordaanoever; ze werden bij Hebron vrijgelaten. Andere vrijgelaten gevangenen werden naar hun woonplaats de Gazastrook gebracht, waar ze aan de Nahal Oz-Poort een warm welkom van familieleden kregen. “Wij zullen Palestina heroveren”, riep de menigte tegen de Israelische militaire begeleiders. Ook op de Westelijke Jordaanoever werden welkomsfeesten aangericht voor teruggekeerde Palestijnen.

“Het Israelische initiatief om gevangenen vrij te laten en wegen te heropenen is een operatie die is bedoeld om de publieke opinie te bespelen”, zei Munzer Kasas, uit de Gazastrook, die 49 dagen voordat zijn straf van 28 maanden afliep werd vrijgelaten. Volgens schattingen zitten in Israel 10.000 Palestijnen gevangen.

Minister van politie Moshe Shalal, die gisteren een bezoek bracht aan de Allenby-brug, tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever, zei dat het reizen voor Palestijnen verder zal worden vergemakkelijkt indien bij de besprekingen in Washington vooruitgang wordt geboekt. Shalal verwacht een gezamenlijk Palestijns-Israelisch beheer van de brug. (AFP, AP)