Handleiding voor manager in Italiaanse gevangenis

MILAAN, 1 SEPT. Wat te doen als je als Italiaans zakenman onverhoopt wordt opgepakt in verband met een smeergeldschandaal? Het Italiaanse zakenblad Class magazine, dat gewoonlijk bericht over de meest modieuze vakantiebestemming voor de snelle manager, heeft deze maand een opmerkelijke handleiding. Het blad publiceert een checklist voor de bagage die een manager mee moet nemen wanneer hij onverhoopt door de politie van zijn bed wordt gelicht.

Het artikel is hoogst actueel. Op dit moment heeft een omvangrijk onderzoek plaats naar miljoenen guldens aan smeergelden in de Italiaanse bouwwereld. De naspeuringen hebben plaats onder leiding van de Italiaanse rechter Antonio di Pietro. Al meer dan honderd politici en zakenmensen zijn inmiddels in de kraag gevat. Het onderzoek, dat in Milaan begon, heeft zich inmiddels uitgebreid naar andere steden in Noord-Italië en naar de regio Venetië. Onder de gearresteerden bevinden zich de onroerend-goedtycoon Salvatore Ligresti en Enzo Papi, het hoofd van de industriële divisie van Fiat. Ook de plaatselijke dochteronderneming van Philips Medical Systems lijkt niet aan het schandaal te kunnen ontkomen. Een van de gearresteerde politici bracht onlangs een Philips-manager aan.

Voor een comfortabel verblijf in het huis van bewaring, beveelt Class de Italiaanse manager aan om alvast een tas klaar te zetten met onder andere, snoepjes, voldoende sigaretten en zachtlederen moccasins. Een lijst van rechten en plichten van gevangenen maakt de uitrusting compleet. (AP)