Fundamentalisten winnen opnieuw zetels in Libanon

BEIROET, 1 SEPT. Bij de tweede ronde van de Libanese parlementsverkiezingen, zijn in de regio van de hoofdstad Beiroet en in het gebied van de Berg Libanon vier moslimfundamentalisten gekozen.

Het gaat om twee leden van de pro-Iraanse Hezbollah en twee soennitische fundamentalisten. Daarmee hebben volgens de voorlopige uitslag van gisteren tot nu toe tien radicale islamieten een zetel in het parlement gewonnen, onder wie zes leden van Hezbollah. De verkiezingen werden door de Libanese christenen geboycot; zij menen dat de verkiezingen een middel zijn om de Syrische invloed in Libanon te vergroten. De pro-Syrische regeringsleider Rashid Solh leed een zware nederlaag. Hij en zijn volgelingen wisten ternauwernood twee zetels te behalen. De voormalige premier Selim Hoss behaalde met zijn aanhangers negentien parlementszetels. Volgens berichten nam in de kieskring van Beiroet één procent van de christenen deel aan de verkiezingen. Bij de islamitische bevolking lag de opkomst op circa 35 procent. De volgende stembusronde vindt aanstaande zondag in het zuiden van Libanon plaats. Ook daar hebben twee leden van Hezbollah zich kandidaat gesteld. (AFP)