EG: "Nee' stort Europa in diepe crisis; Waarschuwing van Delors, Brittan en Van Miert tegen afwijzen "Maastricht'

BRUSSEL/PARIJS, 1 SEPT. Een afwijzing van het Verdrag van Maastricht zal Europa in een diepe financiële en politieke crisis storten, zo hebben verschillende leden van de Europese Commissie gisteren gewaarschuwd. Voorzitter Jacques Delors herhaalde dat hij zal aftreden als het "nee' bij het Franse referendum op 20 september wint.

Europa zou na de verwerping van de monetaire en politieke unie in een crisis terecht komen “waar niemand in de positie is om die te beheersen. Dit is de soort situatie die we vandaag de dag in Joegoslavië zien”, aldus vice-voorzitter Karel van Miert van de Commissie. De Europese landen zouden op drift raken als hun anker, de Europese Gemeenschap, los raakt, zo dreigde hij.

Sir Leon Brittan, de Britse EG-commissaris verantwoordelijk voor mededinging, waarschuwde dat ook de de interne markt zou worden ondermijnd door een Frans "nee'. Op 31 december van dit jaar moeten alle belemmeringen voor het vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de twaalf EG-landen zijn weggenomen, maar een afwijzing van "Maastricht' brengt volgens Brittan het "1992-project' in gevaar.

De Franse minister van financiën, Michel Sapin, onderstreepte ook dat een overwinning van het "nee' op 20 september meer betekent dat uitsluitend de afwijzing van een verdrag. De Fransen kiezen volgens hem dan voor een hogere rente, voor werkloosheid en maken een einde aan het streven om een Europese munteenheid te scheppen die eenzelfde rol kan spelen als de dollar.

Jacques Delors zei gisteren op de radiozender Europe 1 dat hij niet ziet hoe hij zijn mandaat als voorzitter van de Europese Commissie kan afmaken na een Frans "nee'. “Het is een kwestie van persoonlijke taakopvatting. Ik heb mij daar zo opgeworpen, er zoveel in geïnvesteerd, dat als straks het "nee' wint, men beter mensen kan aanwijzen die, daar zij "nee' hebben gestemd, weten hoe zij het huis kunen opbouwen, of liever verhinderen dat het instort”, aldus Delors. Hij voegde er aan toe dat hij er “de voorkeur aan geeft te blijven en te blijven werken als dat mogelijk is”.

Volgens de jongste opiniepeiling, die gisteren werd gepubliceerd, hebben de voorstanders nu weer een lichte voorsprong: 53 procent "ja' en 47 procent "nee'. Maar van de ondervraagden zei 44 procent nog geen definitieve mening te hebben. De campagne, die officeel pas volgende week begint, is inmiddels in volle gang. De Franse regering schakelt daarbij, tot ergenis van de oppositie, ook Europese collega's in. Zo zal de Duitse bondskanselier Kohl waarschijnlijk figureren in het televiedebat donderdag tussen president Mitterrand en Philippe Séguin. (AP, Reuter, AFP) Onze correspondent in Madrid voegt hieraan toe: Ook de Spaanse premier Gonzalez is door president Mitterand gevraagd om deel te nemen aan de campagne voor "Maastricht'. Zijn komst naar Frankrijk heeft dezelfde protesten losgemaakt als eerder uitnodigingen aan bondskanselier Kohl en de Britse premier Major. Gonzalez' bemoeienis wordt door tegenstanders van de unie-verdragen als een “inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden” aangemerkt. De socialistische afgevaardigde Jean-Pierre Chevènement heeft zich er in de Spaanse pers over beklaagd dat de Spaanse socialisten “gemene zaak maken met de liberalen”.

In eigen land hebben de leiders van Verenigd Links en de rechtse Partido Popular kritiek geuit op de inspanningen van de premier voor “een referendum dat hij in eigen land niet durft te laten houden.” Volgens de oppositie zou hij er beter aan doen om aan de Spanjaarden uit te leggen waarom ze zich opofferingen voor Europa moeten getroosten dan aan de Fransen. Gonzalez is morgen de belangrijkste spreker tijdens een bijeenkomst in Straatsburg. Hij zal er worden ontvangen en ingeleid door zijn voormalige Franse collega's Laurent Fabius en Michel Rocard.