Dollar in Amsterdam naar nieuw dieptepunt

AMSTERDAM/WASHINGTON, 1 SEPT. De Amerikaanse dollar heeft vanmiddag een nieuw naoorlogs dieptepunt bereikt. Tegen één uur was de koers in Amsterdam tot 1,5755 gezakt. Gisteravond sloot de dollar nog 0,7 cent hoger. Het vorige dieptepunt dateerde van vorige woensdag, toen de koers tot 1,5760 gulden daalde.

De woordvoerder van het Witte Huis, Marlin Fitzwater, onderstreepte gisteren voor het eerst dat de Verenigde Staten geen verdere daling van de dollarkoers wensen. Volgens hem ligt de Amerikaanse export al op een recordniveau en is de stimulans van een zwakkere munt niet nodig. De presidentiële woordvoerder reageerde tijdens een reguliere persconferentie op kritiek uit het kamp van de Democratische presidentskandidaat Clinton, dat de daling van de dollar is te wijten aan de belofte van president Bush tijdens de Republikeinse conventie om de belastingen te verlagen.

Het Britse pond stond vanmorgen onder lichte druk. Rond het middaguur stond de munt op 3,1421 gulden, nadat gisteren een slotkoers van 3,1430 gulden was bereikt. De daling kwam tot stand ondanks verklaringen van de Britse regering en de EG vorige week dat er geen herschikking komt binnen het Europees Monetair Stelsel (EMS). Het pond en de lire dreigen al enige tijd door de bodem van het EMS te zakken. Het onderste interventiepunt voor het pond ligt op 3,1305 gulden. Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: De onrust op de valutamarkten en de sombere vooruitzichten ten aanzien van het Franse referendum over het Verdrag van Maastricht over een Europese politieke en monetaire unie zullen komend weekeinde een belangrijk gespreksonderwerp vormen tijdens een al eerder geplande informele bijeenkomst van de EG-ministers van financiën in het Britse Bath. Het is gebruikelijk dat een nieuwe voorzitter van de EG aan het begin van zijn halfjaarlijkse periode zo'n informele gedachtenwisseling organiseert.

Afgelopen vrijdag sloten de EG-ministers van financiën via het zogenoemde Monetair Comité een herschikking van de koersverhouding binnen het EMS uit. In dat Comité zijn de lidstaten vertegenwoordigd door topambtenaren van de ministeries van financiën. In het Comité zitten ook vertegenwoordigers van de centrale banken en deskundigen van de Europese Commissie. Waarnemers in Brussel stellen dat op het vlak van de monetaire politiek in ieder geval niets zal worden ondernomen vóór het Franse referendum.