Desseaux alsnog in Duitse handen

ROTTERDAM, 1 SEPT. Het Duitse bedrijf DLW gaat de Nederlandse tapijtfabriek Desseaux overnemen. Op de Amsterdamse beurs kwam het bericht gisteren als een grote verrassing. Acht jaar geleden had Desseaux, gevestigd in Oss, zich nog fel verweerd tegen een overnamepoging door deze onderneming.

Beleggers en analisten waren minstens even verbaasd over de prijs van 105 gulden per aandeel die grootaandeelhouder DLW voor de nog uitstaande aandelen wil betalen. De beurswaarde van Desseaux, met een aandelenkoers van rondom de 42 gulden, was in de ogen van de analisten wel iets te laag, maar niet voldoende om het opmerkelijke verschil te verklaren. Op de Amsterdamse beurs wordt vermoed dat DLW zo'n hoog bod doet om andere potentiële belangstellenden af te schrikken en zo de kans op slepende - en kostbare - onderhandelingen te verkleinen.

DLW zal voor de financiering van de overname flink moeten interen op de bedrijfsreserves. De Duitse onderneming, die vorig jaar op een omzet van 1,28 miljard gulden slechts 18 miljoen winst behaalde, neemt de ruim 940.000 nog uitstaande aandelen over. Met de prijs van 105 gulden per aandeel schenkt DLW de overige aandeelhouders een verkooppremie van meer dan 150 procent.

Deutsche Linoleum Werke (DLW) heeft met de volledige inlijving van Desseaux toegang verkregen tot een aantal zeer profijtelijke marktsegmenten. De Duitse onderneming, die actief is op het gebied van kantoormeubelen, vloerbedekking, tapijt voor sporttoepassingen en systeemtechnieken voor de auto-industrie, is er zelf nooit in geslaagd om de tapijtdivisie behoorlijk op poten te krijgen. DLW beseft zelf niet over voldoende kennis op dit terrein te beschikken en heeft daarom besloten de leiding over de nieuwe divisie, waarin de tapijtactiviteiten van DLW en Desseaux worden samengevoegd, over te dragen aan de huidige directievoorzitter van Desseaux, W.P. Roef.

DLW heeft lang moeten wachten op deze overnamekans. De verhoudingen tussen de Duitse grootaandeelhouder en Desseaux zijn lange tijd verstoord gebleven, nadat DLW acht jaar geleden al een poging deed om via de aankoop van grote pakketten aandelen de macht bij Desseaux in handen te krijgen. Desseaux reageerde furieus op de plannen van DLW en wierp onmiddellijk een beschermingsconstructie op door een groot aantal preferente aandelen uit te geven en onder te brengen bij de stichting continuïteit Desseaux. Door deze actie beschikt DLW, dat in de loop der jaren 63 procent van de gewone uitstaande aandelen in handen heeft gekregen, slechts over 31,3 procent van de zeggenschap.

De Nederlandse tapijtindustrie heeft weinig reden om vrolijk te zijn. De matige economische ontwikkeling heeft het afgelopen jaar geleid tot lagere omzetgroei in deze conjunctuurgevoelige branche. De kantorenbouw ligt vrijwel overal stil en consumenten stellen in onzekere tijden grote uitgaven liever even uit. Sinds 1987 is het Nederlands tapijtverbruik met zeven miljoen vierkante meter afgenomen tot 49 miljoen vierkante meter. Het marktaandeel van tapijt is van tachtig procent teruggelopen tot iets meer dan zestig procent.

Desseaux is een gunstige uitzondering in de tapijtindustrie. De onderneming heeft zich de laatste jaren steeds meer teruggetrokken uit de consumentenmarkt en heeft zich geconcentreerd op de levering van bekleding voor kantoren, hotels, cruiseschepen en vliegtuigen. In dit segment worden weliswaar hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van de bekleding, maar de prijzen liggen ook een flink stuk hoger.

Kunstgras is een ander aantrekkelijk marktsegment voor Desseaux. De tapijtfabrikant levert meer dan 50 procent van alle kustgrasmatten voor hockeyvelden in Nederland en is ook één van de grootste leveranciers op de Europese markt. Desseaux behaalde in het afgelopen boekjaar een omzet van 482 miljoen gulden, 40 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De winst na belastingen steeg met 429.000 gulden tot 14,17 miljoen gulden.