Boutros: vooruitgang in de kwestie Libië

JAKARTA/TRIPOLI, 1 SEPT. Volgens de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali is er “vooruitgang” geboekt bij de pogingen het conflict tussen Libië en het Westen, over de bomaanslagen op het Amerikaanse Pan Am-vliegtuig en het Franse UTA-vliegtuig, in 1988 en 1989, op te lossen .

Boutros Ghali zei dat de uitvoering van resolutie 731 van de VN, waarin Libië wordt gevraagd om uitlevering van twee van zijn functionarissen die bij de aanslagen betrokken zouden zijn geweest, dichterbij is gekomen, maar hij trad niet in details. De twee Libiërs worden er met name van verdacht de aanslag op het Pan Am-toestel bij het Schotse Lockerbie te hebben beraamd, waarbij vier jaar geleden 270 mensen de dood vonden. Het opblazen van het Franse vliegtuig eiste destijds 171 levens.

De Libische leider Muammar Gaddafi pleitte gisteren in een rechtstreekse toespraak voor radio en televisie voor directe onderhandelingen met de Verenigde Staten over de uitleveringskwestie. Gaddafi zei dit in een drie uur durende rede ter gelegenheid van de 23-ste verjaardag van zijn machtsovername.

Sinds het aannemen van resolutie 731, op 15 april, is er een lucht- en wapenembargo tegen Libië van kracht. De Veiligheidsraad verlengde vorige maand de sancties.

Gaddafi kritiseerde gisteren de rol van de VN die volgens hem alleen maar druk uitoefenen op Libië, maar geen werkelijke poging ondernemen de crisis met de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op te lossen. Volgens de Libische leider is een regeling van het conflict “erg waarschijnlijk” wanneer het tot directe onderhandelingen tussen de VS en Libië komt. Ondanks zijn aanbod met de Amerikanen te praten was Gaddafi's rede radicaal van toon. “Amerika en de anderen doen er beter aan de confrontatie te mijden met een volk dat is bereid te sterven”, aldus Gaddafi. (AFP, AP, Reuter)