Amerikaanse politici niet geboeid door "Japan-debat'

WASHINGTON, 1 SEPT. Het nieuws over de Japanse begrotingsinjectie heeft weinig ophef veroorzaakt in de Verenigde Staten.

Eind vorig jaar, rond de herdenking van Pearl Harbor en het bezoek van president Bush aan Tokio, was er veel opwinding over het groeiende Japanse handelsoverschot met de VS. Congresleden verdrongen elkaar voor commentaar te leveren op de betrekkingen met Japan. Inmiddels is het besef doorgedrongen dat de voornaamste oorzaak van de binnenlandse economische problemen bij Amerika zelf ligt, bijvoorbeeld bij het begrotingstekort dat geen politicus nog aan kan. In het hoogtepunt van de presidentsverkiezingen ligt het Amerikaanse "Japan-debat' stil.

De Amerikaanse minister van Financiën, Nicholas Brady, verwelkomde de Japanse begrotingsmaatregel als een mogelijke “belangrijke bijdrage aan de toenemende wereldgroei en het steeds sterkere economische herstel.”

Hij noemde het “strategische akkoord” over wereldgroei dat Amerika en Japan afgelopen januari in Tokio hadden gesloten.

Clyde Prestowitz, voormalig onderhandelaar met Japan en directeur van de Economic Strategy Institute, ziet het minder zonnig. “Het ministerie van financiën heeft altijd veel geloof in mondiale, macro-economische maatregelen maar volgens mij werken ze niet.” De Japanse begrotingsinjectie zal vooral de Japanse economie helpen, denkt hij. Het heeft “geen groot effect op de exporten naar Japan”. Maatregelen als renteverlaging voor Japanse importeurs hebben volgens hem slechts “marginale” gevolgen. De Japanse regering presenteerde vorige week vrijdag een economisch stimuleringsprogramma van tien biljoen yen (126 miljard gulden). De "oppep-operatie' overtrof alle verwachtingen. Het meeste geld (8 biljoen yen) is bestemd voor infrastructurele werken. De maatregelen zijn een antwoord op de uiteenspatting van de door speculatie geïnspireerde bubble-economie, die de Tokiose beurs fors deed dalen. De Nikkei-index reageerde vorige week al met koersstijgingen.