Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Foto: In Stadsdeel De Pijp in Amsterdam is ...

Foto: In Stadsdeel De Pijp in Amsterdam is vrijdagmiddag een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis van de schrijver Jacob Israël de Haan (1881-1924).

De kunstenares Anneke van Breest Smallenburg, die zich bij haar ontwerp liet inspireren door het controversiële leven van De Haan, maakte gebruik van twee hekken in de J.I. de Haanstraat. De hekken zijn beschilderd en voorzien van ornamenten in de vorm van pennen of lansen. Jacob Israël de Haan schreef onder andere de roman Pijpelijntjes (1904). In dit boek wordt een verhouding van twee jonge mannen beschreven, die zich afspeelt in De Pijp aan het begin van deze eeuw. De homo-erotische strekking van deze roman stuitte op veel weerstand, ook bij naturalistische schrijvers als Tak en Van Deyssel. Behalve als schrijver, was J.I. de Haan onder andere ook als onderwijzer en journalist actief. In 1924 werd hij vermoord in Palestina, waarnaar hij als overtuigd zionist was geëmigreerd. Eén van de initiatiefnemers tot het kunstwerk is de vorig jaar overleden regisseur Henk Reijn (1950- 1991). Hij was verbonden aan de in De Pijp gevestigde Toneelgroep Europa, die gisteren bij de onthulling voordroeg uit De Haans werk. Onder Reijns regie werd in 1990 met groot succes een toneelbewerking van 'Pijpelijntjes' opgevoerd. (foto NRC Handelsblad/ Maurice Boyer)