Enige Duitse boekwinkel van Nederland gaat dicht

AMSTERDAM, 29 AUG. De enige Duitse boekhandel in Nederland, "Die Weisse Rose', moet naar alle waarschijnlijkheid aanstaande maandag haar deuren sluiten voor het publiek. Ruim een week geleden bepaalde de rechtbank dat de aan de Amsterdamse Rozengracht gevestigde boekwinkel, die al geruime tijd met financiële problemen kampte, geen uitstel van betaling zou krijgen.

Met die uitspraak kwam een einde aan een slepend conflict tussen Die Weisse Rose en de Duitse groothandel Koch, Neff & Oetinger. De boekwinkel heeft een schuld van ruim honderdduizend gulden bij de groothandel openstaan. Als grote crediteur (meer dan vijfentwintig procent van de schuldenlast) kon de groothandel uitstel van betaling of een faillissements-akkoord van de hand wijzen.

Volgens eigenaar F. Ittlinger van Die Weisse Rose is dat op oneigenlijke gronden gebeurd. Zo zou de advocaat van de groothandel hebben aangevoerd dat Die Weisse Rose zich niet aan de Nederlandse kartelafspraken houdt. Nederlandse boekhandelaren moeten vaste omrekenprijzen hanteren. De prijs van uit Duitsland ingevoerde boeken wordt hierdoor met twaalf tot vijfenveertig procent verhoogd. Doordat Die Weisse Rose rechtstreeks bij de Duitse uitgevers of groothandels inkocht, kon de boekhandel haar boeken tegen "Duitse prijzen' verkopen.

De advocaat van Die Weisse Rose is gisteren in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank en overweegt om een kort geding tegen de Duitse groothandel aan te spannen. Op die manier zou Koch, Neff en Oetinger alsnog gedwongen kunnen worden om uitstel van betaling of een faillissements-akkoord te aanvaarden.

Maar vooralsnog gaat maandagmiddag het slot op de deur van de winkel aan de Rozengracht. De curator in deze zaak, mevrouw G.S. Crince Le Roy, verwacht dat de rechter-commissaris niet op het verzoek in zal gaan om Die Weisse Rose nog langer open te houden.

De eigenaar zelf heeft de moed nog niet verloren. Middels een obligatielening voor klanten hoopt hij voldoende geld bijeen te brengen om de zaak voort te kunnen zetten. “Zelfs op Kreta en Tenerife heb je een Duitse boekhandel. Dan kan 'ie toch niet in Nederland verdwijnen?”