Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Opvoeden

Vondeling in Nuenen blijft nog in ziekenhuis

NUENEN, 25 AUG. De baby die afgelopen weekeinde in een buitenwijk van Nuenen is gevonden moet wegens problemen met de voeding nog enige tijd in het ziekenhuis blijven. Anders zou het kind vandaag in een gastgezin zijn geplaatst. Het kind krijgt voeding via een sonde en heeft moeite met drinken. De speurtocht naar de ouders van het vondelingetje wordt voortgezet, maar dat is “zoeken naar een naald in een hooiberg”, aldus een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming in Den Bosch.

Het jongetje was in een kartonnen doos gelegd met een brief met de mededeling hoe oud hij was en zijn voornaam. “Die kunnen we natuurlijk niet verklappen”, aldus de woordvoerder.

Wanneer zich niemand als ouder meldt, heeft de burgemeester van de gemeente waar het kind is gevonden de plicht het een naam te geven en in te schrijven. “Als voornaam wordt vaak de voornaam van de vinder van het kind gebruikt en als achternaam die van de gemeente”, aldus de woordvoerder van de raad voor de kinderbescherming. Bij gebrek aan ouderlijk gezag wordt het kind onder toezicht van de kinderbescherming gesteld.

Omdat ouders nog weleens spijt krijgen van hun daad wordt een vondeling in de regel eerst in een ziekenhuis opgenomen. Daar wordt een babyboekje bijgehouden met alle maten en gewichten, net zoals dat gebeurt bij andere kinderen. Het blijkt volgens de woordvoerder van Raad voor de kinderbescherming voor kinderen die te vondeling zijn gelegd heel belangrijk alles te weten rond hun vondst.

Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar en de vinder dient onverwijld de politie in kennis te stellen, aldus de woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming. De woordvoerder van de politie zegt echter dat niet het te vondeling leggen strafbaar is, maar iemand "in hulpbehoevende toestand achterlaten'. In de praktijk vindt volgens de woordvoerder van de Raad geen strafrechtelijk onderzoek plaats omdat achter het te vondeling leggen “een enorme berg tragiek” zit. “Maar de politie zoekt wel intensief naar de ouders.” Wanneer mensen zich als de ouders melden, kan hun gevraagd worden een bloedtest af te laten nemen.

“Wie een baby vindt mag deze niet houden”, aldus de woordvoerder van de Raad. “Een kind is geen materieel goed waar vindersrecht op van toepassing is. Je kunt je ook niet zomaar aanmelden om een vondeling op te nemen.” Eerst wordt het kind in een gastgezin geplaatst. “Het is niet gezegd dat het gastgezin ook later het eventuele pleeggezin wordt.”