Française Michaud met vijf onder par op kop in Dutch Ladies Open

RIJSWIJK, 22 AUG. Op de Rijswijkse Golfclub wordt tot en met zondag het Dutch Ladies Open gehouden. Na de eerste ronde gaat de Française Valerie Michaud aan de leiding met 67 slagen, vijf onder par. Drie gerennomeerde speelsters volgen op de voet. De Engelse favoriete Laura Davies, de Française Marie-Laure de Lorenzi en de Schotse Gillian Stewart kwamen tot 69 slagen.

Op de scorekaart ziet de baan van Rijswijk er eenvoudig uit. Met 5.195 meter is de baan aan de korte kant, zeker voor Laura Davies, die bekend staat als de enige vrouw in de wereld die even ver slaat als haar mannelijke collega's. De praktijk leerde gisteren anders. Water in de vorm van vijvers en sloten ligt langs en dwars over de fairways, waardoor bij vele slagen een risicofaktor gaat meespelen. Tijdens de eerste ronde was er niet veel wind, maar als deze het weekeinde een rol gaat meespelen, zullen de beste scores dicht in de buurt van de par-72 zijn.

Onder milde omstandigheden liet Laura Davies aanvankelijk zien wat er mogelijk is. Zij is het grootste talent in de wereld van de damestees en de eerste tien holes liet zij zien waarom. Met indrukwekkend spel maakte zij vijf birdies en was zij vijf onder par. Een wilde afslag op de lange dertiende hole kostte haar echter een zeven. Marie-Laure de Lorenzi, met wie zij samen speelde, evenaarde haar score van 69. De Française was de beste van Europa eind jaren tachtig en won onder meer het laatste Ladies Open dat in ons land werd gehouden, totdat met dit toernooi het vrouwengolf in ons land opnieuw nieuw leven wordt ingeblazen. Frankrijk is bij de vrouwen al jarenlang het sterkste golfland van Europa en enkele professionals van de nieuwe lichting zijn over twee of drie jaar rijp om de troon van De Lorenzi over te nemen.

Eén van hen is de 22-jarige Valerie Michaud, die vorig jaar als amateur drie internationale titels won, waaronder het hoog geachte Britse Open. Na die successen besloot zij professional te worden. Als voorbereiding op het seizoen en bij wijze van leerproces bood zij zich in het voorjaar aan als caddie van José Rivero, de nummer negen van de Europese Tour bij de mannen. Samen wonnen zij het Catalaanse Open. In Rijswijk had de Française slechts één smet op de scorekaart. Tegenover zeven birdies stond één double bogey. Na de tweede ronde vandaag gaan de beste zestig speelsters over naar de laatste ronde op zondag. Van de Nederlanders hebben Barbara van Strien en Liz Weima een redelijk goede kans de dag van uitbetalen te halen. Zij scoorden allebei 74. De eerste prijs bedraagt ruim 25.000 gulden. Wie de laatste dag niet haalt, verdient niets. Mette Hageman heeft een betere score nodig dan de 75 op de eerste dag en voor Marjan de Boer, drie weken geleden nog twaalfde in het Engelse Open, zal het moeilijk worden zich na haar eerste ronde van 80 nog te kwalificeren.