Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Zilver voor baanrenner Leon van Bon

BARCELONA, 1 AUG. In navolging van Leo Peelen op de Spelen van vier jaar geleden heeft ook Leon van Bon een zilveren medaille veroverd op het onderdeel puntenkoers bij het baanwielrennen. Het betekende gisteravond de tweede plak voor Nederland op één dag; eerder had sprintster Ingrid Haringa eveneens op de olympische wielerbaan al brons gepakt. Zij versloeg in de strijd om de derde plaats de Française Ballanger in beide manches.

Leon van Bon was verontwaardigd en tevreden tegelijk. Tevreden over het zilver, verontwaardigd over het feit dat winnaar Lombardi was "geholpen' door de kansloze Australiër Stephen McClede, die voor hem verschillende keren de sprint aantrok. Bondscoach Geserick wilde een protest indienen tegen de combine maar zag daar uiteindelijk van af. Lombardi, die in de slotfase drie punten op Van Bon moest goedmaken, mocht het goud in ontvangst nemen en sprak na de prijsuitreiking tegen de Apeldoorner de veelbetekende woorden: “Ik ben de rijkste, dat zegt genoeg hè”.

Ook bij het boksen was er gisteren commotie over de jurering. Arnold Vanderlijde ontsnapte tegen Sung Bae Chae maar net aan een nederlaag, ofschoon hij de partij naar zijn hand had gezet. De jury kende de Koreaan dertien punten toe, één minder dan Vanderlijde. Raymond Joval kwam er slechter van af. Ook hij domineerde in de slotfase van de partij tegen de Algerijn Ahmed Dine, maar verloor volgens de jury kansloos (14-22). Later op de avond verzuimde superzwaargewicht Jerry Nijman de geroutineerde Duitser Wilhelm Fischer in de tweede ronde uit te schakelen. In de derde ronde kwam hij in de problemen, maar de uitslag 5-22 was totaal niet volgens de krachtsverhoudingen.