Zwitsers Metro wil Duits Asko overnemen

SAARBRÜCKEN, 31 JULI. Het Zwitserse detailhandelsconcern Metro wil de Duitse concurrent Asko inlijven. Metro beschikt over een meerderheid van de aandelen Asko. Dat heeft Metro donderdag verklaart tegenover het Bundeskartellamt, het overheidsorgaan dat toezicht houdt op de concurrentieverhoudingen in Duitsland.

Door de overneming zou een detailhandelsgigant ontstaan met een omzet van ongeveer 60 miljard D-mark. Asko, de op drie na grootste supermarktketen in Duitsland, zal daaraan circa 22 miljard D-mark bijdragen.

Of de overneming doorgaat is nog onzeker. Volgens een woordvoerder van het Bundeskartellamt zullen de plannen aan een "intensief onderzoek' worden onderworpen. Een belangrijke rol daarbij spelen de plannen van Asko om de huidige minderheidsdeelneming in het detailhandelsconcern AVA uit te breiden tot een meerderheidsbelang. Dat zou Metro in Duitsland wel eens in een onaanvaardbaar sterke marktpositie kunnen manoeuvreren, aldus de toezichthouder.

Asko heeft vier poten: warenhuizen, supermarkten (onder andere CO OP en Deutsche SB-Kauf), bouwmarkten en meubels. Metro is sterk op het gebied van cash-and-carry's, warenhuizen en andere detailhandelsactiviteiten. Metro en Asko zijn gezamenlijk eigenaar van SB-Kauf.

Asko werd in ons land bekend door een slepend conflict met branchegenoot Ahold in 1989. Asko onderhandelde met het Zaanse detailhandelsconcern over samenwerking, maar kocht intussen heimelijk een belang van 14 procent in Ahold. Ahold voelde zich bedreigd en beschermde zich door uitgifte van preferente aandelen. Toen Asko er niet in slaagde via de rechter deze bescherming te laten terugdraaien, droop het af. (ANP)