Zes bussen met 322 Bosniërs; Vluchtelingen op weg naar Nederland

LJUBLJANA, 31 JULI. Zes overvolle bussen zijn vanmorgen, op weg naar Nederland met 332 vluchtelingen uit Bosnië-Herzegovina, even over half tien bij Ljubljana ten zuiden van Klagenfurt de grens tussen Slovenië en Oostenrijk gepasseerd.

De groep verwacht morgen tegen de middag in Nederland aan te komen.

Maandag waren de vluchtelingen nog niet verder gekomen dan de grens tussen Kroatië en Slovenië toen bleek dat men niet over doorreisvisa beschikte. De vluchtelingen werden verdeeld over drie centra in de stad Ljubljana en de directe omgeving. Daar moest het gereedmaken van de reispapieren verder worden afgewacht. Vanmorgen om half acht kon Michèle Voyer, de vertegenwoordiger van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen, de visa overhandigen aan Hasan Herumovic, de organisator van deze reis.

De trage afwikkeling van de formaliteiten zoals het verschaffen van een doorreisvisum gaf minister Van den Broek (buitenlandse zaken) gistermiddag de gelegenheid om een deel van de groep vlak voor het vertrek naar Nederland en in aanwezigheid van de camera's kort toe te spreken. Hij heette hen van harte welkom in Nederland: “Ik hoop dat u in Nederland de rust vindt om op verhaal te komen”. De minister liet desgevraagd echter duidelijk weten dat het een eenmalige operatie betreft. “Laten we wat met deze mensen is gebeurd beschouwen als een misverstand. De indruk mag niet ontstaan dat elke particuliere organisatie nu maar vluchtelingentransporten kan gaan organiseren. De opvang van vluchtelingen loopt via de regeringen van de betrokken landen, daarover zijn afspraken gemaakt”, aldus Van den Broek.

Wat hem betreft hoeft de moslim-organisatie Merhamet er niet op te rekenen dat het ook een tweede keer zal lukken. “Wij hebben besloten deze groep toe te laten omdat er geen enkel alternatief voorhanden bleek. Het beleid is echter - en dat is na de conferentie in Genève opnieuw bekrachtigd - dat vluchtelingen zoveel mogelijk in de regio worden opgevangen”, aldus de minister. Van den Broek en zijn Sloveense ambtgenoot, Dimitrij Rupel, ondertekenden vanmorgen in Ljubljana bilaterale akkoorden betreffende politieke, economische en culturele samenwerking.

In Nederland wordt de particuliere opvang van ontheemden gecoördineerd door de vereniging VluchtelingenWerk. Het ministerie van WVC, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, heeft dat de vereniging gisteren verzocht, aldus E. Engelsman van WVC.