Verslag Columbusrace slechts zomerse zendtijdvulling

Dokument: De Columbusrace, Ned.1, 23.29-23.56u.

Dit voorjaar zeilden tweehonderd schepen van over de hele wereld van Cadiz naar Boston langs de route die Christopher Columbus vijfhonderd jaar eerder ook had gekozen. De Columbus Regata was georganiseerd door de Sail Training Association (STA). Training van de jonge bemanningen en het kweken van onderlinge saamhorigheid is in de regatas van de STA een belangrijker doel dan het winnen van de race. Behalve trainingsschepen van koopvaardij, marine en particulieren, maakten ook drie replica's van de "Pinta', de "Niña' en de "Santa Maria' de overtocht naar Amerika. Uit Nederland namen deel de "Urania', opleidingsschip voor adelborsten van de Koninklijke Marine en de "Vesta', een tweemaster van particulier Dirk van der Leek.

Om verslag te doen van de lotgevallen van de twee Nederlandse deelnemers, zeilde regisseur Fritz de With met een cameraploeg mee op beide boten. Het resultaat is vanavond te zien bij de NCRV in de serie Dokument. Het programma begint veelbelovend met een historisch exposé, beelden van de voorbereidingen en een toelichtend woord van de kapitein van de "Urania', Lt.Cdr. Robin Goossens, over de redenen voor deelname. “We doen mee om zeebenen te kweken bij de adelborsten en om ze het ontzag voor de elementen te leren”, zegt hij.

Voor liefhebbers van de zeilsport en de zee lijkt het dan pas goed te beginnen. We zien beelden van de "Urania' die bij windkracht zeven door de Golf van Biscaje naar Lissabon koerst. Het ontzag voor de elementen zit er dan wel in. In de haven van Lissabon ligt ook de "Niña' afgemeerd, één van de drie replica's, die vaart onder Portugese vlag. Dit belooft een fraai programma te worden over woelige baren, jongens en meiden van stavast en herlevende historie.

Niet dus. De drie replica's, onlangs nog een uur lang het enige onderwerp in een Columbus-serie bij de BBC, krijgen we niet meer te zien. En afgezien van een akkefietje met een spinnaker op de "Vesta', blijkt er zich tijdens de vijfduizend kilometer lange overtocht niets noemenswaardigs te hebben voorgedaan. Voor we het weten is Boston bereikt en is er nog slechts ruimte voor laffe sfeerbeelden van het afsluitende zeilfestijn "Sail Boston' naar Amsterdams voorbeeld. En irritant lange aandacht voor het overgevlogen Scheldeloodsenkoor uit Vlissingen. Zendtijdvulling voor de zomertijd, meer is het niet.

    • Bas van Lier