“Verkopen stagneren”; Fokker schroeft produktie van Fokker-50 terug

AMSTERDAM, 31 JULI. Vliegtuigbouwer Fokker zal de produktie van de Fokker-50 verminderen. De raad van bestuur van Fokker heeft hiertoe besloten in verband met de “stagnerende verkoop” van het toestel. Fokker kan nog niet zeggen wat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid zullen zijn.

Dat heeft een woordvoerder van Fokker gisteravond bevestigd. In 1992 en 1993 zal de produktie van de Fokker-50 (een tweemotorig propellervliegtuig) met in totaal 10 worden verminderd. In plaats van de voorziene 68 zullen in 1992 en 1993 slechts 58 van deze passagiersvliegtuigen van de band rollen. Bij aanvang van de produktie in 1985 werden jaarlijks 24 Fokker-50's gebouwd. Vanaf 1994 gaat Fokker jaarlijks 26 F-50's produceren.

De koers van Fokker op de Amsterdamse effectenbeurs, die gisteren sloot op 26 gulden, was tegen het middaguur een gulden lager. Volgens beurshandelaren was het bericht “koren op de molen” van diegenen die de afgelopen dagen de koers van Fokker hebben gedrukt door verkopen. “Het is bevestiging van de slechte marktomstandigheden waaronder Fokker moet opereren”, aldus een handelaar. De omzetten in Fokker waren niet veel groter dan normaal.

Een woordvoerder van Fokker kon nog niet zeggen wat de gevolgen zullen zijn voor de werkgelegenheid. Bonden en ondernemingsraad zijn inmiddels ingelicht. De beslissing tot produktievermindering staat los van de recente fusie met de Duitse vliegtuigbouwer DASA, aldus Fokker. Deze fusie richt zich op de produktie van straalvliegtuigen met een capaciteit van 65 tot circa 100 passagiers. Fokker produceert in deze klasse de Fokker-100.

De vakbonden hebben met teleurstelling kennis genomen van de plannen van Fokker. De bonden wensen eerst de concrete plannen en de werkgelegenheidsgevolgen te vernemen “alvorens een officiële en adequate reactie te geven”, aldus een voorlopige verklaring van de bonden.

Overigens maakte Fokker gisteren tevens bekend dat luchtvaartmaatschappij Rio Sul (dochter van de Braziliaanse lijndienstmaatschappij Varig) twee Fokker-50's heeft gekocht met een optie op nog één. De orderportefeuille voor de Fokker-50 bevat nu 162 vaste orders en 14 opties.