Talisman No. 63

Een vriend van mij verzamelt versterkte bijvoeglijke naamwoorden als straatarm en steenrijk.

Hij heeft er al meer dan honderd. De mooiste zijn die waarbij iedere logica tussen versterker en bijvoeglijk naamwoord lijkt te ontbreken. Is de aarde speciaal donker? Is de snip extra verkouden? Bij beresterk denk je aan: zo sterk als een beer. Maar zo trots als een aap? Zo lekker als een kip? Zo zoet als een mier? Zo brutaal als een hond?

Ezelsdom is gewoon: erg dom. Maar poeslief lijkt mij te betekenen: overdreven, ongemeend, karikaturaal lief. Is een poes ooit poeslief? Dezelfde twijfels heb ik bij muisstil: de muizen in mijn huis zijn allerminst muisstil.

U ziet dat ik me specialiseer op versterkers die een dier zijn. Het zou ezelsdom zijn om daartoe ook poedelnaakt, vliegensvlug, kloekmoedig, lamlendig en torrezat te rekenen, maar dat doe ik toch.

Nu heb ik al vijftien dier-gelijke woorden die ik ken, opgesomd. Zijn er nog meer? Kent u er nog meer, dan wil ik er graag een bron van vóór 1 augustus 1992 bij. Maar misschien verzint u zelf een buitengewoon ijzersterke. De inzender van de meeste dierversterkte adjectieven krijgt een prijs en de inzender van de mooiste eigengemaakte beest-achtige ook.

Oplossing Talisman no. 62

Twee mensen vonden het tien letters in alfabetische volgorde tellende woord chloorstuw, een apparaat uit de chemische industrie. Een ander bedacht de zin: C'est fort, en dehors de Mr. Delors, C.E.E. est au mort. Mooi was ook de zin De knoop in de ader op de bijkloot is als een "abeelnoot'. Het langste woord, met veertien letters in alfabetische volgorde, werd gevonden door A.J.S. Majoor, die er zijn fantasie voor inschakelde. Hij schreef: “De nieuwe waterkering kwam op de plaats, waar overblijfselen van een oude abdij en haar bewoners gevonden waren, zoals een monnikspij met koord, waarin een onontwarbare knoop zat. Vandaar: ABDIJKNOOPSTUW.” Majoor krijgt de prijs.