Sterke stijging resultaten BMW

ROTTERDAM, 31 JULI. De Duitse autoproducent BMW draait op volle toeren. Bij een volledig gebruikte produktiecapaciteit is de omzet in de eerste helft van dit jaar gegroeid met twaalf procent tot 16,15 miljard mark (18,25 miljard gulden). De winst na belastingen steeg met 10,5 procent tot 421 miljoen mark (476 miljoen gulden), zo maakte de directie van BMW gisteren bekend. De onderneming gaat ervan uit dat zowel produktie als verkoop dit jaar groter zal uitvallen dan in 1991.

BMW schrijft de gunstige gang van zaken toe aan het succes van zijn auto's in de 3-serie. De produktie bij de personenwagens nam toe met 18,9 procent tot 312.986 stuks en die bij de motorfietsen met 5,7 procent tot 21.356 stuks. Over de hele wereld leverde BMW het afgelopen halfjaar 300.367 eenheden af aan de dealers. Van personenwagens werden er 308.000 verkocht, waarvan 240.000 in Europa. Dat laatste aantal is 12,5 procent hoger dan in de eerste helft van vorig jaar.

In veel landen boekte BMW, tegen de marktontwikkeling in, een groei van zijn verkoop. Zo werden in de VS 31.000 auto's en motorfietsen aan de man gebracht, dertig procent meer dan in het eerste halfjaar van 1991. Eerder maakte BMW plannen bekend om in eerste instantie 500 miljoen mark te investeren in de bouw van een autofabriek in de Verenigde Staten in de staat South Carolina, van waar uit de markt in dat deel van de wereld beter kan worden voorzien.

Volgens de directie van BMW mag niet worden verwacht dat de stijging van de automobielverkopen zich ook dit jaar zal voortzetten. Onzekerheden over de economische ontwikkelingen in een aantal belangrijke landen, zoals Japan, de VS en het Verenigd Koninkrijk waar het met de conjunctuur maar niet wil vlotten, doen vrezen dat er dit jaar enige stagnatie op de markt zal optreden. Bij BMW zijn 75.507 mensen in dienst, 3,5 procent meer dan een jaar geleden.