Sotheby's opent in India een filiaal

NEW DELHI, 31 JULI. Sotheby's opent een filiaal in New Delhi in India. De eerste veilingen vinden plaats op 8 en 9 oktober. Dit meldt de Engelse krant The Independent.

Het aanbod voor de eerste veilingen is divers, onder andere Europese schilderijen, sigarettendoosjes, klokken en horloges, antieke Indiase bronzen beelden en hedendaagse Indiase kunst. Het idee een kantoor in India te vestigen ontstond in 1989, toen Sotheby's voor de krant The Times of India een benefietveiling organiseerde waar alles tegen hoge prijzen werd verkocht aan rijke zakenlieden uit Delhi en Bombay.

In het verleden is veel antieke kunst uit India gesmokkeld en in het buitenland verkocht. In 1972 werd een wet aangenomen, de Art and Antique Treasury Act, mag geen kunstwerk van ouder dan honderd jaar worden geëxporteerd. Voor een collectie van ruim zestig bronzen beelden uit de elfde en twaalfde eeuw, waarvan sommigen tussen de 100.000 en de 150.000 pond moeten opbrengen, hoopt Sotheby's dan ook op een Indiase koper. De kunst die de puissant rijke maharadjah's begin deze eeuw in Europa kochten, heeft vaak naakte vrouwen als onderwerp, bijvoorbeeld onder geheime deksels van gouden en zilveren sigarettendoosjes.

Sotheby's verwacht ook veel van de markt voor hedendaagse Indiase kunst. Een doek van de door Matisse en Gauguin geïnspireerde schilder Amrita Shergil zal naar verwachting twintig- tot dertigduizend pond opbrengen.

Inkoper in India Patrick Bowring betreurt de deplorabele staat waarin veel Indiase collecties verkeren. Sinds India in 1947 onafhankelijk werd is de macht en rijkdom van de maharadjah's getaand en zijn hun paleizen en bezit in verval geraakt. Volgens Bowring worden de schilderijen aangetast door hitte, vocht en de uitwerpselen van vogels.