Praag: nog steeds geen president

PRAAG, 31 JULI. Het federale parlement van Tsjechoslowakije is er ook in zijn derde poging niet in geslaagd een president te kiezen.

Geen van de drie nieuwe kandidaten, die gisteren een gooi deden naar het presidentschap, kreeg voldoende steun. Twee van hen waren lid van de extreem-rechtse Republikeinse Partij, de derde trad als onafhankelijke kandidaat naar voren. Geen van de drie kandidaten geniet enige bekendheid.

Bij de twee eerste pogingen slaagden achtereenvolgens de toen nog fungerende president Havel en de leider van de Republikeinse Partij er niet in te worden gekozen. In principe moet de nieuwe president in oktober aantreden, als de ambtstermijn van Havel formeel afloopt. Havel is echter eerder deze maand afgetreden en zijn taken als president worden inmiddels ad interim door de regering van de federale premier Jan Straský waargenomen.

Het is bovendien de vraag hoe lang Tsjechoslowakije als federale staat nog zal bestaan. De parlementen van de Tsjechische landen en Slowakije hebben tot 30 september de tijd om het eens te worden over een vreedzaam uiteenvallen van de Tsjechoslowaakse federatie. Algemeen wordt aangenomen dat die breuk op 1 januari volgend jaar wordt gerealiseerd en de nieuwe federale president blijft dus naar verwachting slechts enkele maanden in functie.

Het federale parlement onderneemt over twee weken een nieuwe poging op een opvolger van Havel te kiezen. (Reuter)