Philips stelt digitale compactcassette uit

EINDHOVEN, 31 JULI. Philips moet de introductie van zijn veelbelovende digitale compactcassette (DCC), "enkele weken' uitstellen wegens vertraging bij de produktie van de DCC-speler. Dit heeft het elektronicaconcern gisteren bekendgemaakt.

De digitale compactcassette zal niet in september, zoals de bedoeling was, maar op zijn vroegst pas eind oktober of begin november worden gelanceerd. “Het apparaat ligt in elk geval vóór de kerst in de winkel”, zo verzekert een woordvoerster van Philips.

De koers van de aandelen Philips, die gisteren sloot op 24,50, zakte vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs zes dubbeltjes. Vóór de middag was al bijna de hele gemiddelde dagomzet van 1,2 miljoen aandelen verhandeld.

Het aantal landen in Europa waar de digitale compactcassette dit jaar nog op de markt zal worden gebracht is gereduceerd tot vier: Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Philips houdt verder onverkort vast aan zijn plan om het apparaat ook in de Verenigde Staten en Japan te introduceren.

In de voorfase van de produktie bleken sommige onderdelen van het apparaat niet goed te werken. Zo was de software voor de besturing van het zoekmechanisme niet nauwkeurig en sloot het laadklepje niet perfect. Voor Philips heeft het uitstel geen financiële consequenties, aldus de woordvoerster, omdat de DCC pas in de komende jaren winst zal maken.

Door de digitale compactcassette in september op de markt te brengen hoopte Philips een voorsprong te krijgen op concurrent Sony, die, als daar alles goed gaat, in december met een MiniDisc op de markt zal komen.