Paul Haarhuis verliest stuk status

BARCELONA, 31 JULI. Het volk van Kroatië heeft Goran Ivanisevic ten koste van Paul Haarhuis in het olympisch tennistoernooi gehouden. Het service-kanon voelde de verwachtingen van vier en een half miljoen Kroaten en prikte door de degelijkheid van de 26-jarige Nederlander: 6-7 (4-7), 6-2, 1-6, 6-3, 6-2 in drie uur en achttien minuten.

Paul Haarhuis was een illusie armer en een stuk status kwijt. Hij was meestal meester over de ongedurige Kroaat en verloor nooit een partij over vijf sets. De Nederlander kwam twee keer in sets voor. Hij won de eerste in de tiebreak, de derde in razend tempo met 6-1.

Eerder konden de Nederlandse supporters hun ogen niet geloven. Er was al geen spoor meer te bekennen van Brenda Schultz, die de met oranje attributen getooide fans nog zo graag hadden willen toejuichen in de confrontatie met niemand minder dan olympisch kampioene Steffi Graf. Er viel niet veel meer te juichen. Want de kille cijfers stonden nog op het scorebord: 1-6, 0-6 in 47 minuten.

Graf heeft inmiddels op drie Olympische Spelen (in Los Angeles 1984 was tennis een demonstratiesport) nog geen partij verloren. Het vluggertje tegen Schultz kwam haar goed uit. De entree van Graf in Barcelona verliep op zijn zachtst gezegd wat merkwaardig. Ze werd eigenlijk vorige week vrijdag verwacht, maar kwam toen niet opdagen omdat ze nog graag haar broer in actie wilde zien in een autorace op het circuit van Hockenheim. Toen ze zich zaterdag meldde op het vliegveld, stond niemand van de Duitse ploegleiding haar op te wachten. “Het valt allemaal niet mee op die manier”, klaagde Graf.