Ontslagen stuwen koers IBM omhoog

Bij IBM worden 12.000 mensen extra ontslagen en prompt ging de koers van 's werelds grootste computerconcern gisteren op Wall Street één dollar omhoog. Het door recessie en hevige concurrentie geplaagde concern was al van plan over de hele wereld 20.000 banen te schrappen, maar dat is nog niet genoeg, stelde IBM-topman J.F. Akers deze week.

IBM heeft de laatste tijd een beetje pech gehad. Eerder deze maand presenteerde het concern een sterk verbeterde winst in het tweede kwartaal, en toch ging de koers na deze bekendmaking 4,5 dollar omlaag - eenvoudig omdat analisten een hógere winst hadden voorspeld. Het feit dat IBM het jaar daarvoor nog een fors verlies had geleden (ook al was dat voor het eerst in zijn tachtigjarige bestaan), telde even niet.

In de eerste zes maanden van dit jaar boekte IBM een winst van 1,3 miljard dollar. Het concern heeft de schade van vorig jaar kunnen goedmaken door een rigoureus herstructureringsplan door te voeren, waardoor inmiddels 29.000 werknemers hun baan hebben verloren. Nog waren Amerikaanse analisten niet tevreden. Op Wall Street werd gesuggereerd dat de computergigant van een aantal van zijn zelfstandig oppererende werkmaatschappijen grotere bezuinigingen zou moeten eisen om hun bijdrage aan de concernwinst te vergroten.

Nu IBM heeft aangekondigd opnieuw het mes te willen zetten in het personeelsbestand, valt bij analisten eindelijk weer een positief geluid te horen. De bank Credit First Boston in Londen, welke onder andere voor Nederlandse beleggers op Wall Street belegd, handhaafd zijn koopadvies. De kosten voor de massale banenreductie (900 miljoen dollar) zijn in het afgelopen kwartaal genomen, zodat de weg vrij is voor een goed tweede half jaar, aldus een analist van de bank.

Minstens zo belangrijk voor de opluchting bij beleggers, is volgens de analist, dat deze week ook is duidelijk geworden dat IBM niet van plan is een deel van de distributie van zijn PC's in een aparte onderneming onder te brengen. Daarmee kwam er een einde aan een hardnekkig gerucht op de New Yorkse beurs.

    • Luuk Sengers