Nederlandse kanshebbers stellen teleur in Barcelona

BARCELONA, 31 JULI. Drie Nederlandse gouden aspiraties gingen gisteren in Barcelona teloor. Wielrenster Ingrid Haringa miste de finale, judoka Anthonie Wurth kwam huilend van de mat en het volleybalteam verloor met 3-0 van Brazilië. Nederland mag dan de grootste afvaardiging sinds de Spelen van 1928 in Amsterdam hebben samengesteld, er moet nog heel wat gebeuren wil die ploeg ook het meeste eremetaal mee naar huis nemen.

De grootste tegenvaller was het optreden van wereldkampioene Haringa. Een diskwalificatie en een valpartij in haar race tegen de Duitse Annett Neuman leidden tot een verloren beslissende sprint, waardoor een bronzen medaille het hoogst haalbare werd.

Na de ingecalculeerde nederlaag tegen Cuba in de eerste wedstrijd was het team van Arie Selinger kansloos tegen de Brazilianen. Dank zij de nieuwe regel dat de eerste vier ploegen van elke poule naar de kwartfinale gaan had de afgang geen ernstige gevolgen. Maar naarmate de resultaten langer uitblijven is de kans groot dat de spanningen in het team de verrichtingen gaan benvloeden.

Begeleid door gejuich en gefluit maakte vanmorgen de Canadese hardloper Ben Johnson zijn rentree bij de Olympische Spelen. Vier jaar geleden werd hij in Seoul winnaar van de 100 meter in een nieuw wereldrecord en werd vervolgens ontmaskerd als een dopingzondaar. Twee jaar was hij geschorst, maakte nauwelijks meer indruk bij zijn comeback maar liep vandaag "ingehouden' naar de kwartfinales.

Op het atletiektoernooi deed Ellen van Langen in de serie van de 800 meter vrouwen wat er op grond van haar seizoentijd van haar verwacht werd. Ze overleefde zonder veel moeite de serie. Ook Nelli Cooman (100 meter) bereikte de volgende ronde.