Keurmerk voor "echte Zeeuwse mosselen'

MIDDELBURG, 31 JULI. Mosselhandelaren overwegen een keurmerk in te voeren voor "Echte Zeeuwse mosselen'. Hiermee reageren Zeeuwse mosselhandelaren op de beschuldiging van een aantal Belgische handelaren dat zij geïmporteerde Deense en Duitse mosselen verkopen onder het predicaat "Echte Zeeuwse'.

De laatste jaren zijn er ongeveer half zoveel Nederlandse mosselen op de markt gebracht als anders. Vorig jaar, bij voorbeeld, waren dat ongeveer 40.000 mosseltonnen (een mosselton is 100 kilo). Door onbekende oorzaak worden er in de Waddenzee, het kweekgebied van de Nederlandse mossel, heel weinig schelpdieren geboren.

De prijzen op de mosselveiling zijn door het mosseltekort enorm gestegen. Aan het begin van het mosselseizoen, bij voorbeeld, drie weken geleden, werd er in sommige gevallen 600 gulden betaald voor 100 kilo mosselen. In andere jaren lag dit bedrag nog honderden guldens lager. Belgische handelaren beschuldigen hun Nederlandse collega's ervan het tekort aan Nederlandse mosselen aan te vullen met exemplaren die op de Duitse en Deense Wadden zijn gekweekt. Deze mosselen zijn goedkoper, en volgens de Belgen minder van kwaliteit.

De Zeeuwse handelaren, die de handel in mosselen in handen hebben, ontkennen. Volgens voorzitter S. Zoeteweij van de Vereniging van Mosselhandelaren in Yerseke, komt het misschien weleens voor dat bedrijven mosselen met elkaar vermengen. “Maar op grote schaal gebeurt dat niet. Absoluut niet.” Volgens hem zou de invoering van een keurmerk voor Zeeuwse mosselen de angst bij de Belgische klanten kunnen wegnemen. “Maar alleen krijg je dan de vraag: hoe Zeeuws is een Zeeuwse mossel. Ze worden geboren in de Waddenzee, en groeien daar op. De laatste weken van hun leven brengen ze door in Zeeuwse wateren. We noemen ze Zeeuws omdat de verwerking en handel traditiegetrouw in Zeeland plaatsvindt.”